Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Härlig start för Göteborgs nya fotofestival

Göteborgs nya fotofestival Photogether hölls i går för första gången någonsin. GP bjöds in till Frilagret under lördagen för att tala med eldsjälen Antony Sastre, chilla till soft hiphopmusik, och gå på fotopromenad ledd av en expert.

– Försök fota när ljuset faller på hennes hår, säger modefotografen Annie Hyrefeldt, en av Photogethers tre unga utställare.

Hon dirigerar modellen Wilma Svirins på parkeringsbåten P-Arkens översta däck, säger åt henne att gå fram och tillbaka, fram, tillbaka, ta av sig solglasögonen, backa långsamt … Det är en blåsig Göteborgslördag, så höstigt orange och gul i färgerna att hela gatubilden på fastlandet verkar Halloween-dekorerad.  Runt omkring smattrar kamerorna från de festivalbesökare, tjugo till antalet, som valt att gå Annies schemalagda fotopromenad. Hon lånar ut sin kamera till en i gänget och går runt bland sina lärjungar, coachar dem och tittar på deras bilder. Visst har hon i och med dagens photowalk avslöjat en av sina älsklingsmiljöer att fota i, men, som hon säger till GP: ”Det är roligare att dela med sig.”

Några stenkast därifrån, på Frilagret mellan Järntorget och Esperantoplatsen, pågår gratisfestivalen  som anordnats i just den andan och som promenaden är en del av. Här får besökarna i olika workshops lära sig allt från grunderna i bildkomposition till vad de bör tänka på när de köper sin första systemkamera; arrangörerna har också riggat en studio där man får ta porträtt under rådgivning av de ideellt arbetande fotograferna på plats, och sedan, om man vill, kan man med deras hjälp putsa upp bilderna i Photoshop.

Lika mycket inomhuspicknick som festival

Det hörs ett skratt från datorhörnan när någon med ren redigeringsmagi får en blemma att försvinna från sin väns panna. Dj:n spelar ett axplock av mjuka hiphoplåtar, några ungdomar tar en paus mellan aktiviteterna för att ta en kopp kaffe och visa varandra bilderna de tagit. Det är en skön loungestämning, lika mycket inomhuspicknick som festival.

Spindeln i nätet och initiativtagare till evenemanget, Antony Sastre, säger att han inte kunde ha önskat sig en bättre premiär för sin och projektledaren Sophia Häggströms gemensamma skapelse.

– Vi ville se om det fanns ett intresse och om det gick att få ihop folk. Titta i föreläsningssalen, den är helt full. Jag menar, folk har kommit från Malmö för att närvara. Det är jättekul.

– Och vi hann precis få klart allting. En minut innan dörrarna öppnades var allting undanstädat och alla tavlor upphängda, säger han.

Fokuserar på det sociala

Önskan att anordna en fotofestival har Antony haft i nära fem år – men inte en festival i mängden. Till skillnad från de flesta svenska fotofestivaler, som nästan enbart består av utställningar, var Photogether alltid ämnad att ta ett större grepp om fotograferandet och fokusera på det sociala.

– Ungdomar ser sitt fotande som en sällskaplig hobby och inte någonting som man gör för sig själv. Det har saknats en brygga här i stan, känner jag, mellan den gamla skolans fotografer och den nya som har fått ett uppsving i och med de sociala medierna.

På frågorna hur Göteborg annars är som fotostad och hur konstformen mår här, har Antony Sastre inte helt upplyftande svar. Men han är hoppfull.

– Jag tror att vi kan bli väldigt bra. Vi är inte där än dock. De flesta unga med fotografdrömmar talar om Stockholm som platsen att vara på, för där finns de största företagen och de stora stjärnorna. Men det finns ett växande intresse här i Göteborg som är viktigt att fånga upp, bland annat med såna här evenemang.

"Så oändligt mycket man kan göra"

Han sveper med armen in mot lokalen, som för att visa vad de åstadkommit.

– Det är ju så mycket runt fotograferandet förutom den färdiga produkten som är roligt. Och så oändligt mycket man kan göra, säger han.