Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Här tar livemusiken lagom mycket plats

En av Göteborgs minsta scener finns på Holy Moly på Andra Långgatan. Här sitter publiken nästan i knät på bandet.

Genom de stora skyltfönstren ser man in i hela lokalen från gatan. Kulörta lyktor utanför, girlanger och röda lampor med fransar sätter stämningen på insidan. Maten är mexikansk och Margarita toppar drinklistan, men mest är det öl i glasen.

Här låg förut en annan krog med livemusik, Mitt andra hem. Jesper Carlsson och Jakob Johansson ville fortsätta med levande musik när Holy Moly öppnade i lokalerna i november 2013.

- Det finns inte så många småställen med levande musik i innerstan, säger Jesper Carlsson.

Flera ställen har slutat med musik sedan de boende i närheten klagat men här är de närmaste grannarna kontor. Lokalen ovanför var förresten ledig för ett tag sedan och de drömde om att bygga ut, men någon annan hann före.
Jesper Carlsson är den som bokar banden, i början stödde de sig på egna kontakter, bägge har tidigare spelat i olika band, men numera kommer det en strid ström av förslag i mejlboxen från spelsugna musiker.

- Jag lyssnar igenom allt vad jag hinner och väljer ut musik vi gillar och som passar i krogmiljö, det är ju svårt att få plats med ett helt rockband här. 

Utrustningen får inte vara för stor men det har hänt att större band har spelat här, senast ett tiomannaband som spelade reggae.

Annars handlar det mest om jazz, blues och folkmusik, men med utflykter i andra genrer. Ofta står nya unga artister på scen. För ett par veckor sedan blev det kammarmusik till ölen efter att några musikhögskolestudenter hört av sig med en idé om att spela klassiskt i krogmiljö.

- Tanken är att musiken här ska vara mer som bakgrundsmusik, det ska inte vara konsert, säger Jakob Johansson.

Det brukar inte kosta något att gå in här men när de fick hit ett bluesband från Chicago gjorde de ett undantag. Jesper Carlsson hade hör Lil' Ed & The Blues Imperials i Chicago och när han såg att de var på Sverigeturné frågade han om de kunde tänka sig att göra ett stopp här. De kunde de och biljetterna sålde snabbt slut.

En återkommande programpunkt är Bäck Brothers Jazz Tivoli som spelar här varannan torsdag. Det är de som ska spela ikväll, det är en timme kvar, det brukar bli fullt och några har redan bänkat sig.

En bakdörr i köket leder ut i garaget. Där står saxofonisten Anders Bäck och värmer upp. 
- Här är logen, säger han och skrattar

Något backstage existerar inte på Holy Moly. Men bröderna Bäck gillar det småskaliga. De spelade tidigare på en liten pub i Masthugget, när den stängde flyttade de ner till Andra Långgatan och Byns Bistro, men där var lokalen lite större.

- Nu känns det som om vi har hittat hem. Vi gillar också att publiken är så blandad åldersmässigt, säger Anders Bäck.

En trogen stampublik har följt dem genom åren, här blandas den med Andra Långgatans yngre krogpublik.

Bröderna spelar jazz men bjuder ofta in gästartister med annan repertoar, pianisten David Bäck har ett stort kontaktnät inte minst med musiker med afrikanskt ursprung.
En halvtimma kvar och musikerna går upp på scenen för att kolla så allt sitter, det finns ingen annanstans att repa. Publiken fortsätter att dricka öl och äta nachos.

I köket lägger Jesper Carlsson upp ännu en tacotallrik medan Jakob Johansson tappar upp öl. En kvinna reser sig för att gå mot toaletten, på väg förbi scenen råkar hon riva ned Anders Bäcks notställ av misstag. Han ler vänligt och plockar upp det igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.