Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Här spelas nya "Bron" in

Tv-serien "Bron" är tillbaka i höst. Just nu spelas tio nya avsnitt in i Malmö och Köpenhamn. Samtidigt fortsätter första säsongen att göra internationell succé och har nu sålts till 56 länder.

Tre skitiga madrasser på golvet. På väggen ovanför hänger kedjor. Insatsstyrkan har precis säkrat området, och Saga Norén och Martin Rohde kommer in med ficklampor i det råkalla, mörka rummet.

-Det var här de satt innan de fördes ombord, säger Saga Norén.

En scen ur andra säsongen av det svensk-danska kriminaldramat "Bron". Skådespelarna Kim Bodnia och Sofia Helin har fått återvända till sina roller som den danske polisen Martin och svenska kriminalinspektören Saga.

Utlandssuccé

Inspelningarna har pågått sedan 1 oktober, och beräknas fortsätta fram till 17 maj. Just den här dagen har medier bjudits in och ett tjugotal journalister och fotografer från Sverige, Danmark och Norge trängs på inspelningsplatsen i Malmö.

"Bron" har blivit en angelägenhet för tv-tittare i alla de tre nordiska länderna. Men det har inte stannat där. Visningsrättigheterna har sålts till totalt 56 länder. USA och Mexiko håller på att spela in en egen version av formatet, liksom England och Frankrike. Produktionsbolaget för nu diskussioner om ytterligare en remake i Holland.

Förbluffad

Hans Rosenfeldt, manusförfattare och seriens upphovsman, är förbluffad över framgången. När han började arbeta på första säsongen fanns inga tankar på en andra säsong. Nu smids redan planer på en tredje.

-Den var inte bygd som en flersäsongsserie. Det var ett fall som avslutades, och karaktärerna landade efter en viss utvecklingskurva. Vi hade kunnat sluta där.

När tittarna möter Saga och Martin igen i september nästa år har det gått 13 månader sedan seriens nemesis i sista avsnittet av säsong ett hotade att spränga Öresundsbron i luften.

Öresundsbrott

Martins liv har slagits i spillror, medan Saga försöker leva i ett parförhållande.

När en tanker i Öresund lämnar farleden och sätter kurs rakt mot Öresundsbron tvingas Saga och Martin åter jobba ihop igen.

-Det känns fantastiskt att få vara tillbaka. Nu har det gått ett år sedan vi såg Martin sist. Han klarar inte att vara med sin familj, han klarar inte att vara på arbetet, han klarar inte av att vara någonstans. Men så får han möjlighet att jobba med Saga igen, säger Kim Bodnia.

För Sofia Helin har arbetet med Saga Norén, som är raka motsatsen till henne själv, inneburit hårt arbete.

-Att spela henne har varit lite som KBT-terapi, där man ska plöja nya fåror i huvudet. Det känns som om min hjärna har ändrat utseende, säger hon.

Ingen diagnos

Saga Norén är en av flera ytterst karriärsdrivna, men också på något sätt socialt dysfunktionella, kvinnor som porträtterats i tv och film på senare år. Närmast ligger kanske amerikanska "Homeland", där tittarna tidigt får veta att CIA-agenten Carrie är bipolär.

Men till skillnad från i "Homeland" nämns det aldrig någon diagnos i "Bron".

-Det är ganska befriande att vi inte håller på att sätta en diagnos på Saga. Det är en trend som är rätt obehaglig, att man ska ha en stämpel bara för att man är annorlunda, säger Sofia Helin.

TT Spektra: Har du saknat Saga?

-Jag tror hon är en människa som alltid kommer att vara med mig. Hon hjälper mig mycket och balanserar upp mig på ett bra sätt. Jag blir alltid väldigt smittad av karaktärer som jag spelar.