Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här släpper West Pride loss – Madonnastyle

Nu arrangeras West Prides första Ballroomfest på Världskulturmuseet. Under kvällen får besökarna klä upp sig, dansa och tävla i olika kategorier. Allt i sann Vogue-anda.

Den 9 juni är det dags för "The Revolution Ball: Fashion Not Fascism" på Världskulturmuseet i Göteborg. 19-åriga konstnären Edwin Safari, grundare av scenkonstkollektivet Pink Pussy Collective, arrangerar festen tillsammans med dansläraren Alyssa Chloe, 37.

– Det är en träffpunkt, en mötesplats där man får uttrycka sig i sitt queerskap i en trygg miljö genom dans. Det här queerskapet visar sig tydligt i dansen. För min del handlar det om att återta min feminitet, säger Edwin Safari.

Under kvällen tävlar gästerna i flera olika kategorier, bland annat "Bästa drag" och "Bäst klädda". Dessutom finns tre olika vogue-kategorier.

Ursprung i 60-talets New York

För de flesta förknippas dansen vogue framförallt med Madonna och hennes voguedansare. Men stilen började formas under tidigt 1960-tal och inspirerades av modemagsin som Vogue. Med klassiska modellposer battlade dansare mot varandra i afroamerikanska queerkretsar i Harlem, New York. Tävlingarna kallas oftast för ballrooms eller baler. Idag har dansen för många en ikonstatus.

Sedan dess har stilen fortsatt att utvecklas och fått internationell spridning. Alyssa Chloe är ursprunligen från USA och undervisar i dansstilen i Göteborg.

– Det var en verklighetsflykt. Under 1960-talet var det olagligt att vara homosexuell. Du kunde bli mördad och ens liv var alltid riskfyllt. I vogue omformar man rörelser till den man vill vara. Allt som samhället sa va fel, säger hon.

The Revolution Ball Trailer Graphics from Alyssa Chloe on Vimeo. Videon har Olivia Schubert skapat.

Vad betyder vogue för dig?

– Livet kan vara tufft, speciellt som artist. Vi går igenom massor och ja, det är aldrig enkelt. Vogue är terapi, det är vin, det är allt inom dig.

"Utlopp för sitt egna jag"

Edwin Safari menar att festnamnet "The Revolution Ball: Fashion Not Fascism" också handlar om en slags känsla om att bara få ha kul.

– Sverige är väldigt politiskt. Vi är bra på att diskutera och intellektualisera. Men många gånger behöver man ha friheten att få utlopp för sitt egna jag. Vi myntade fram namnet som en catchy frase och ett ställningstagande. Alla gånger mode över fascism, säger hen.

Måste man klä sig i någon av kategorierna för att få komma?

– Självklart vill vi att folk klär upp sig. Det kommer vara väldigt over the top. Men det handlar inte om att man måste göra sig snygg utan om att vara kreativ. Vi uppmuntrar verkligen människor att kolla upp vogue, se på Youtube-klipp och så vidare. Men självklart är det helt okej att komma som man är.