Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Här skapas musbutikerna

Han är 70 år gammal och är skaparen bakom de numera välkända musbutikerna i Haga i Göteborg. Nu kan GP avslöja var musbutikerna skapas och vad den platsen faktiskt betyder för kreatören bakom. – Det här är lika viktigt för mig som det är att äta och andas, säger Staffan Lindholm.

En mc-butik, en skobutik och ett galleri – det var så det började för Staffan Lindholm, 70, som under de senaste dagarna tagit göteborgarna med storm med sina butiker i miniformat. 

Under måndagsförmiddagen kom dock ett bakslag då två av de tre musbutikerna hade saboterats. Men konstnären lät inte besvikelsen ta upp allt för mycket plats – snarare sporrade det honom till att starta upp nya projekt.

– Jag håller just nu på att bygga på den lilla biografen som ska slås upp, säger han när GP når honom under tisdagsförmiddagen.

Han avslöjar också att en halloween-inspirerad butik kommer att slå upp dörrarna inom kort i Haga.

– Det är mest i huvudet, jag kan inte avslöja allt för mycket, då blir det ju ingen överraskning. Men det här är en pågående process som både kan ta mycket tid som lite tid, säger han.

LÄS MER: Här är konstnären bakom musbutikerna i Haga

"Har gjort en korvkiosk"

70-åringen som är de små musbutikernas skapare berättar att det finns många anledningar till att han lägger sin tid på det minimalistiska byggandet. Han berättar var alla tankar och planer föds: I hobbyrummet – som han också kallar för "sin egen lilla oas."

Hobbyrummet, eller "oasen", är en plats där han verkligen kan koppla av. Och det är inte bara musbutiker som skapas. 

– Jag har bland annat gjort en korvkiosk, med en liten gubbe som står och säljer korv. Jag har också figurer från andra världskriget med uniform på sig. De är riktigt detaljrika. Jag håller också på att bygga en bensinmack och en bilverkstad i miniformat, men det gör jag mest för min egen skull, berättar han.

LÄS MER: Hagas musbutiker vandaliserade: "Jag är jätteledsen"

"Lika viktigt som att äta"

Men "oasen" är inte bara ett rum där han skapar. Längs väggarna finns vitrinskåp fyllda med, bland annat, en gitarrsamling i storlek mini, en vilda västern-anläggning och en Japan-anläggning.

– Men det roligaste just nu är att få göra butiker och att få se folk skratta och le. De verkar tycka att det är en gullig grej. Det är verkligen jättekul att det har blivit så här uppskattat. Det här har mynnat ut i att jag själv är glad samtidigt som det är lite tillökning till pensionärskassan, jag är ju trots allt 70 år, säger han och fortsätter:

– Att måla och skapa har alltid varit ett intresse för mig. Det här är lika viktigt för mig som det är att äta och andas. 

Förrutom musbutiker och anläggningar skapar han även både pingviner och sälar i miniformat som sålts på bland annat Avenyn.

En annan favorit han har är att måla Västkustmotiv på drivved. 

– Det är något jag har gjort en hel del innan som jag även kommer att sälja under sommaren. Så med pingviner och sälar kommer jag att försöka få ihop ett gäng till julmarknaden i Haga, hoppas jag. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.