Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Här sjunger fansen i kön till Håkan Hellström

Mississippi kan vänta och det kan Håkans fans också. De första köarna till Ullevi var på plats redan på onsdag och sedan dess har ett improviserat festivalområde växt fram på Bergakungens tak.

Det är bra köväder, nästan lite för bra. Temperaturen tickar mot 28 grader och Håkanfansen delar på vatten och isbitar. Under tisdagen är redan uppåt 40 personer på plats på Bergakungens tak och det råder en glad och uppspelt stämning.

Samtidigt är den växande tältstaden mer organiserad än många arbetsplatser, med återkommande upprop för att de på plats skall få behålla sitt könummer. Dagarna ägnas sedan åt att kasta frisbee, sparka fotboll, spela gitarr, sjunga allsång och spela sällskapsspel. Varje dag börjar också med morgongympa så kroppen håller sig fräsch och frisk. 
– Det går väldigt bra. Alla vet hur det går till och är väldigt hjälpsamma, säger Sigrid “1A" Langwagen som är först i kön tillsammans med Mathilda “2A” Edman, som även kan ses i filmen om Ullevikonserten 2014. Då var hon också nummer 2 i kön och det var hon förstås också när Håkan spelade i New York tidigare i år.
– Det är en bra siffra, jag trivs där.

LÄS MER: Så bra var Håkan i New York

Sigrid fick dock nöja sig med att "bara" köa dagen innan 2014 eftersom hon då begränsades av en skolresa. Men den här gången tar hon revansch och kommer vara längst fram under lördagen. På söndag förväntar hon sig i stället att återhämta sig längst bak. Inför konserterna hoppas hon på att få höra låtar som inte spelas så ofta som Långa Vägar och Precis som Romeo. Hon tycker också om den nya EP:n 1979. 
– Den är fantastisk. Den är inte lik något annat och har ett helt annat sound. Jag gillar att han gjort det till sin grej att göra nya saker varje gång. 

Men oavsett hur mycket en person älskar en artist. Är det verkligen vettigt att köa i en vecka för en konsert? När frågan ställs till folk på plats möts den av oförstående blickar och ett återkommande svar. 
– Kö känns egentligen som fel ord. Det är något annat det här. Du sitter inte och väntar utan du träffar massa nytt folk och har roligt, säger Simon Lundgren som är här med sin syster Angelika Lundgren. 

– Det har blivit en grej liksom. Köandet är nästan lika bra som konserten, säger Johanna Stefansdotter som tar en paus från solen under ett paraply. 

LÄS MER: UPPGIFTER: Miriam Bryant gästar Håkan Hellströms konsert

Det enda svarta molnet för köarna är egentligen när konsertdagen kommer och de ska lämna Bergakungen för att istället börja köa utanför Ullevi. Köandet där börjar prick klockan sju på morgonen och då gäller det att vara först. Risken finns då att det kommer folk och ifrågasätter det existerande kösystemet. Förstås förutsatt att de vågar ställa sig mot en hög viljestarka fans med siffror på händerna.

Förra året var flera hundra på plats när fas 2 av köandet började och med två konserter i år lär det inte bli färre den här gången.