Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Här leker besökarna tv-program

Ett förväntansfullt sorl möter oss när vi kliver in i rummet. Inte bara har vi hamnat på interaktiv Gameshow. Vi har dessutom blivit en del av Linn Wramdemarks möhippa. Hon som tidigare i morse kidnappades hemma i lägenheten i Borås, av sina egna gäster, och forslades till Övre Husargatan i Göteborg där hon nu ätit brunch och fått på sig ett neongult pannband med texten "bride to be".

Tvillingsystern Rebecca var den som på nätet hittade den lekfulla programpunkt de nu samlar sig inför: frågetävlingen 24 karat. Inför fyrkampen har kompisgänget också tillverkat små skyltar med ansiktsbilder av bruden respektive brudgummen, Jonatan Dalesjö, på träpinnar.

– Jag googlade fram det här, och har hört mycket gott om tävlingen av andra, men vi vet egentligen inte alls vad som väntar oss, säger Rebecca Wramdemark innan vi leds in i nästa rum, en fiktiv tv-studio där gruppen delas in i fyra lag som får ta plats vid varsitt podium.

Rihanna och Gollum

Snart gör den proffsige programledaren Max Gronowitz entré i prickiga byxor, välkomnar alla till On air, "detta knasiga ställe som två killar från Stockholm startat" och går igenom reglerna för det första tävlingsmomentet: gissa vem. 

Det gäller att snabbt som attan se vem eller vad som döljer sig bakom de pixlade bilder som visas från två skärmar modell större: kändisar, djur och annat. "Elefant!" kommer det blixtsnabbt från det gröna laget. Snart har även både Rihanna och Gollum blivit avslöjade, allt medan Malena Boströms lille son Ludvig, 3 månader och iförd hörselkåpor, nyfiket tittar på.

Nästa tävlingsmoment, "Saftey box", blir desto klurigare, och håller de fyra lagen intensivt sysselsatta en bra stund. Först tilldelas de varsin väska med dubbla kombinationslås. För att knäcka koderna till låsen får de se klipp med referenser till musik, film och nutidshistoria. Ledtrådarna är av typen Britney Spears födelseår, vilket år Lewinsky-affären briserade och hur många ägg som utgör ett dussin. Väl inne i väskan väntar fler hinder och lås. Till sist dyker några ord upp som, med bokstäverna i rätt ordning, ska föra tankarna till rätt kändis. Ord som feminist, fotbolls-EM och Lush life...

Rebecca Wramdemark och hennes lila lag listar först ut gåtans lösning, och får gå fram till scenen och viska svaret i programledarens öra: "Zara Larsson".

"Som att vara med i tv"

Efter detta kraftfulla adrenalinpåslag är det dags för en paus innan tävlingsomgång nummer två. 

– Det är jätteroligt, det känns faktiskt som att vara med i en tv-show, säger Marie Svedman medan hon köar vid baren. Hon är bästis med den blivande bruden, var med vid kidnappningen och håller som bäst på att sy brudklänningen.

Barndomsvännerna och fotbollskompisarna Sara Grönbäck och Malin Lundqvist håller med:

– Det var en bra nivå på frågorna, varken för lätt eller svårt. 

Andra omgången blir ännu mer händelserik, med en mängd delmoment: från att gissa låtar baklänges, till Sant eller falskt-frågesport och You tube-klipp där de olika lagen får gissa fortsättningen, efter att ha sett början. En höjdpunkt är när tvillingsystrarna Linn och Rebecca tävlar i geografi och får peka ut städer som Ulan Bator och Djibouti på världskartan med hjälp av star wars svärd. Master memory är också oväntat kul, att med hjälp av minne, kunskap och snabba associationer förknippa ett antal kändisar med olika händelser.

Frågesport och folkbildning

Efter ytterligare en paus är det dags för final, där lagen tävlar i klassisk frågesport, i kategorierna Geografi, Sport, Sjukdomar, Amerikanska sitcoms och Svensk grammatik. Lagen satsar sina tidigare hopsparade poäng vilket gör slutresultatet mer oväntat. Nöjda drar vännerna vidare ut i sommarvärmen mot nästa aktivitet: konstsim! 

Kvar sitter programledaren Max Gronowitz och pustar ut. Han älskar spel. Efter tre år på lärarhögskolan hoppade han av för att ägna sig helhjärtat åt quiz och frågesport

– Jag kan ändå tillämpa delar av det jag lärde mig där, det här är ju också lite folkbildande, säger han.

Vi pratar lite om vårt till synes tidlösa behov av lekfull frågesport.

– Affärsidén här är en korsbefruktning av show och tv, byggd kring själva känslan av att få delta exklusivt i en interaktiv show. Namnet "On air" är egentligen lite ironiskt eftersom det är just det som det inte är. Här finns ingen studiopublik eller publik i tv-soffan, bara deltagare...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.