Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Här överlämnas protestlistan till Bokmässan

De kräver en nazistfri Bokmässa 2017. Annars hotar de med bojkott. Över 2000 personer har skrivit på det antirasistiska upprop som initiativtagaren, journalisten och författaren Lisa Bjurwald, på onsdagen överlämnade till Bokmässans ledning.

Lisa Bjurwald överlämnade vid elvatiden skrivelsen till Bokmässans kommunikationschef Birgitta Jacobsson Ekblom i närvaro av mässans utställningsansvarige Tomas Belfrage. De båda tackade för uppropet och lovade att ta del av innehållet. De ser det som ett led i den process de nu påbörjat för att gå igenom Bokmässans rutiner för att avgöra vilka som framöver ska få ställa ut på mässan.

VD:n Maria Källson var inte på plats, eftersom hon sedan i morse befinner sig på Bokmässan i Frankfurt där hon för diskussioner med kollegor från andra Bokmässor bland annat för att dra lärdom av hur de resonerar i frågor om yttrandefrihet, publicistiskt ansvar, högerextremism och hets mot folkgrupp. Bakgrunden till uppropet och Bokmässans översyn är årets omfattande debatt kring lämpligheten i att högerextrema tidningen Nya Tider var en av utställarna i Göteborg.

LÄS MER: Nya tider får inte ställa ut på bokmässan

LÄS MER: Nu får Nya Tider ställa ut på Bokmässan - igen

LÄS MER: Protester mot Nya Tider på Bokmässan

Clowner, författare och präster

Över 2000 personer har skrivit under uppropet, som kräver att Bokmässan nästa år inte låter rasistiska utställare delta.

Bland undertecknarna är en majoritet kulturarbetare: författare, journalister, förläggare, tecknare, konstnärer och chefredaktörer, men även politiker, präster, förskolepersonal och asylhandläggare. Till och med en, som Lisa Bjurwald poängterar "god", clown: Manne af Klintberg. Bland de organisationer som undertecknat märks ABF, Svensk biblioteksförening, Författarförbundet, Journalistförbundet och Folkets hus- och parker. Modernista som bokförlag har skrivit under uppropet. Däremot lyser många tyngre förlag med sin frånvaro, såsom Bonniers, Norstedts och Natur & kultur.

"Vi är djupt beklämda"

"Den nyss avslutade Bokmässan i Göteborg erbjöd i år monterplats åt antidemokratiska krafter. Just de krafter – den extrema högern – som ligger bakom en majoritet av hoten mot landets kulturutövare, vilket Myndigheten för kulturanalys konstaterade i sin rapport i våras." skriver undertecknarna bland annat, och fortsätter:

"Vi är djupt beklämda över Bokmässans brist på ansvarstagande. Därför uppmanar vi arrangörerna att inte låta antidemokratiska och rasistiska utställare delta nästa år."

De vänder sig mot rasistiska trakasserier och hot på Bokmässan, och menar att ytterligare en konsekvens av att upplåta mässutrymme åt den organiserade rasismen är en normaliseringen av deras livsfarliga ideologi. "Besökare förleds att tro att detta rör sig om ofarliga åsikter som är likvärdiga med de andra utställarnas." skriver undertecknarna.

Samtalet fortsätter

Uppropet innehåller också ett hot om bojkott, om Bokmässans ledning väljer att även i framtiden upplåta mässutrymme åt rasistiska utställare: "Om de misslyckas ser vi oss tvingade att avstå från att närvara." skriver uppropets drygt två tusen personer.

Efter överlämnandet av uppropet fortsatte diskussionerna om Bokmässan 2017 under ett fullsatt lunchseminarium på Göteborgs litteraturhus där såväl Lisa Bjurwald som Ann Ighe, redaktör för Ord & Bild samt ekonomihistoriker, deltog.

Även onsdag kväll fortsätter debatten på samma tema, "Vi måste tala om Bokmässan" i Segerstedtssalen på Göteborgs universitet. Lisa Bjurwald diskuterar då med Heidi Avellan, Oisin Cantwell, Sofia Dijobardis och Martin Wicklin under ledning av Erik Blix. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.