Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Här är vinnaren av årets designpris

Vinnaren av årets Torsten och Wanja Söderbergs-pris kommer från Oslo.

Norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken vill arbeta långsamt. Han är noga med att låta sina projekt få ta tid.

- Om man ger designprocessen mer tid och mer tankar så kan man lösa de flesta problem. Det gäller det mesta i vårt samhälle, det skadar inte att tänka efter innan man sätter igång, säger han.

Han är så klart glad för priset, ett pris som han dagdrömt om sedan han var praktikant hos designgruppen Norway Says när de fick Söderbergska priset 2007.

- De sa att nästa gång är det din tur, det tyckte jag lät helt absurt då.
Daniel Rybakken är född i Oslo men är verksam och bosatt i Göteborg där han driver en studio i Majorna.

Torsten och Wanja Söderbergs pris brukar tillkännages på Röhsska museet, men eftersom detta är stängt fram till juni nästa år, hölls ceremonin på Högskolan för design och konsthantverk, HDK. Där har Daniel Rybakken tidigare gått en masterutbildning, hans examensarbete 2008, Subconsious effects of daylight, utgår från hur dagsljus påverkar oss.

Det var ett rum i hans mammas hus i Oslo som fick honom att börja fundera på vilket inflytande ljuset har på vårt undermedvetna.

- Ett tomt rum med stora fönster och vita gardiner. Där kunde man känna som att man var del av något större, men under vinterhalvåret när det blev mörkt ute, då fanns en tydlig rumskänsla, man kände sig ensam och instängd. 

I hans examensarbete fanns ett bord med belysning underifrån som skapar en illusion av solkatter, det visades på möbelmässan i Milano och blev början på hans internationella karriär. Bordet köptes sedan in av Nasjonalmuseet i Oslo.

Året efter skapade han ljusinstallationen Daylight Entrance i Stockholm, där 6 500 lysdioder i ett slutet trapphus ger en upplevelse av dagsljus inomhus.

Daniel Rybakken har på senare år breddat sitt arbete till att omfatta även möbeldesign, just nu har han till exempel en ny stol på gång, men hans huvudspår handlar fortfarande om ljus. 

Inför tillkännagivandet har han tagit med sig en klädhängare på tre ben och en spegel där konstruktionen gör att man inte ser den spegelbild man förväntar sig.

- Jag har arbetat en del med hur speglar används för att skapa ljus och skugga och tycker om att störa förväntningarna, säger han.

Torsten och Wanja Söderbergs pris delas ut årligen för att främja konsthantverk och design i Norden, i år var det dags för en norsk pristagare. Juryn valde mellan flera kandidater men fastnade alltså för Daniel Rybakken.