Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Här är tsunamins minnes-monument

Jordvallar som formar en dubbelspiral, täckta av vilda blommor och gräs. Så ser det vinnande förslaget ut i tävlingen om minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004. I mitten av monumentet finns två ovala formationer där namnen på omkomna i Tsunamin graveras in på den större av dessa.

Danska konstnären Lea Porsager står bakom förslaget med titeln Gravitational ripples. Verket utgår från de pulserande rörelser som är en del av allt liv i universum.

- Två himlakroppar börjar snurra runt varandra och skapar så mycket energi när de slås samman att det till och med förändrar tidsrummet. Jag tycker det är en vacker bild för vad man går igenom vid så stor sorg. Och det är en vacker bild av naturens kraft, att det som skapar oss också kan förstöra oss, säger Lea Porsager till TT.

Enad jury: "Bästa förslaget"

På uppdrag av regeringen inledde Statens konstråd och Statens fastighetsverk 2016 en tävling om utformningen av minnesvården efter flodvågskatastrofen. Vinnaren offentliggjordes på måndagen.

- Det har vilat ett stort ansvar på juryn, det har vi alla känt. Stämningen har varit mycket öppen och vi har stött och blött alla tänkbara aspekter för att nå en vinnare. Vi är eniga om att vi har hittat det bästa förslaget, säger Anders Bodin,  juryns ordförande i ett pressmeddelande.

"Kan närma sig verket på olika sätt"

Ur juryns motivering: 

”Förslaget har både högst kvalitet och bäst förutsättningar att efter vidareutveckling bli ett existentiellt verk som berättar om flodvågskatastrofen för nuvarande och kommande generationer. Förslaget har kvaliteter på flera olika nivåer vilket gör att man kan närma sig och tillägna sig verket på olika sätt. Rumsliga och landskapliga kvaliteter ryms parallellt med existentiella värden. Juryn tilltalas av idéförslagets integrerande gestaltning som tar sig an hela platsen och berör på många plan.”

Minnesplatsen kommer att skapas på Blockhusudden, Djurgården i Stockholm och beräknas stå klar sommaren 2018. De anhöriga får själva välja om namnen ska stå med.

Förslaget var ett av fem tävlingsbidrag som har ställs ut på Thielska galleriet i Stockholm sedan början av året. Utöver det vinnande förslaget utsågs ett andra och tredje pris. Andrapristagare är Studio Tomás Saraceno med idéförslaget 016ST, tredjepristagare blev Vogt landscape architects med Julian Charrière och förslaget Minnessten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.