Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Här är Göteborgs enda quidditchlag - "Gothenburg Griffins"

Trodde du att sporten quidditch bara fanns i Harry Potters värld och att det inte är en sport för mugglare? Då trodde du fel: "Vi vill alltid bli större", säger Hugo Hallberg, ordförande i Göteborgs enda quidditchlag "Gothenburg Griffins".

"Gyllene kvicken", kvastar, dunkare. Allt finns faktiskt i verkligheten, men anpassat för mugglare (människor utan magiska förmågor). Initiativet togs av ett gäng studenter i USA för ungefär tio år sedan. Idag finns det över 170 lag i USA och varje år hålls det mästerkap. En regelbok finns som är anpassad för mugglarvärlden.

I Göteborg finns det ett quidditchlag, "Gothenburg Griffins". Ordförande och initiativtagare är 18-åriga Hugo Hallberg. Han fick idén i gymnasiet 2015 och kontaktade flera studenter från olika skolor i Göteborg som hakade på.

Inspirerades av dokumentär

– Jag var hemma och städade rummet. Men Netflix är roligare än att städa och där hittade jag en dokumentär om ett amerikanskt lag och deras väg till mästerskapen. Det här var verkligen något som kunde passa mig, tänkte jag.

Hugo Hallberg läste den första Harry Potter-boken när han bara var sju år. Då blev han fast.

Vad tänkte du om quidditch när du läste om det första gången?

– Jag har alltid älskat sport. Jag har fäktats, spelat amerikansk fotboll. Jag tänkte att shit vad häftigt det skulle vara att stå i en quidditch-klack och heja på. Men aldrig tänkte jag att jag skulle spela det om tio år. Otippat!

Idag har laget regelbundna quidditchträningar utomhus i Slottsskogen och Masthugget. I laget är Hugo Hallberg en så kallad "Jagare". Det finns tre jagare i varje lag och deras mål är att få in "klonken" (en volleyboll) i det andra lagets ringar samtidigt som de aktar sig för dunkarna.

– Eftersom vi är en så liten förening och inte har så mycket pengar har vi inget val. Det är svårt att fånga bollar i mitten av januari men det funkar.

Vad är ambitionen framöver?

– Just nu tränar vi. Men vi vill åka  och spela European games som är ungefär som Champions League. Eftersom det är en så liten sport är det ganska lätt för en uppstickare att få spela med de stora lagen.

Idag, den 2 maj, är det Harry Potter-dagen. Firar du den på något sätt?

– Jag är faktiskt en av de som spelar quidditch och gillar Harry Potter. Tro det eller ej. Quidditch-communityn är inte nödvändigtvis med i Harry Potter-föreningar. Det nördiga finns ju med men man rollspelar inte utan det är sporten som gäller. Men annars har jag inget särskilt planerat.

Samtidigt berättar Hugo Hallberg att de alltid behöver fler spelare då det behövs många på planen.

– VI vill gärna ha fler spelare. Bara att skriva till oss!

LÄS MER: Så gick det sen för Harry Potter-stjärnorna

LÄS MER: Harry Potter och de vises sten i Göteborgs konserthus