Här är Göteborgs enda quidditchlag - "Gothenburg Griffins"

Trodde du att sporten quidditch bara fanns i Harry Potters värld och att det inte är en sport för mugglare? Då trodde du fel: "Vi vill alltid bli större", säger Hugo Hallberg, ordförande i Göteborgs enda quidditchlag "Gothenburg Griffins".

ANNONS
|

"Gyllene kvicken", kvastar, dunkare. Allt finns faktiskt i verkligheten, men anpassat för mugglare (människor utan magiska förmågor). Initiativet togs av ett gäng studenter i USA för ungefär tio år sedan. Idag finns det över 170 lag i USA och varje år hålls det mästerkap. En regelbok finns som är anpassad för mugglarvärlden.

I Göteborg finns det ettquidditchlag,"Gothenburg Griffins". Ordförande och initiativtagare är 18-årigaHugo Hallberg. Han fick idén i gymnasiet 2015 och kontaktade flera studenter från olika skolor i Göteborg som hakade på.

Inspirerades av dokumentär

– Jag var hemma och städade rummet. Men Netflix är roligare än att städa och där hittade jag en dokumentär om ett amerikanskt lag och deras väg till mästerskapen. Det här var verkligen något som kunde passa mig, tänkte jag.

ANNONS

Hugo Hallberg läste den första Harry Potter-boken när han bara var sju år. Då blev han fast.

Vad tänkte du om quidditch när du läste om det första gången?

– Jag har alltid älskat sport. Jag har fäktats, spelat amerikansk fotboll. Jag tänkte att shit vad häftigt det skulle vara att stå i en quidditch-klack och heja på. Men aldrig tänkte jag att jag skulle spela det om tio år. Otippat!

Idag har laget regelbundnaquidditchträningar utomhus i Slottsskogen och Masthugget. Ilaget ärHugo Hallberg en så kallad "Jagare". Det finns tre jagare i varje lag och deras mål är attfå in "klonken" (en volleyboll) i det andra lagets ringar samtidigt som de aktar sig för dunkarna.

– Eftersom vi är en så liten förening och inte har så mycket pengar har vi inget val. Det är svårt att fånga bollar i mitten av januari men det funkar.

Vad är ambitionen framöver?

– Just nu tränar vi. Men vi vill åka och spela European games som är ungefär som Champions League. Eftersom det är en så liten sport är det ganska lätt för en uppstickare att få spela med de stora lagen.

Idag, den 2 maj, är det Harry Potter-dagen. Firar du den på något sätt?

ANNONS

–Jag är faktiskt en av de som spelar quidditch och gillar Harry Potter. Tro det eller ej. Quidditch-communityn är inte nödvändigtvis med i Harry Potter-föreningar. Det nördiga finns ju med men man rollspelar inte utan det är sporten som gäller. Men annars har jag inget särskilt planerat.

Samtidigt berättarHugo Hallberg att de alltid behöver fler spelare då det behövs många på planen.

– VI vill gärna ha fler spelare. Bara att skriva till oss!

LÄS MER:Så gick det sen för Harry Potter-stjärnorna

LÄS MER:Harry Potter och de vises sten i Göteborgs konserthus

Här är spelarna i quidditch:

Jagarna

Jagaren ska försöka få in "klonken" (en volleyboll) i det andra lagets ringar samtidigt som de aktar sig för dunkarna. Det finns 3 jagare i varje lag.

Slagmännen

Slagmännen ska skydda sina spelare mot dunkarna (spökbollar) och även skicka dunkarna mot motståndarna. Det finns 2 slagmän i varje lag.

Vaktaren

Vaktaren ska skydda de tre ringarna för att hindra motståndarens jagare att göra mål. Kan beskrivas som en flygande målvakt.

Sökaren

Sökaren har lagets viktigaste uppgift. Sökaren ska hitta den berömda "Gyllene kvicken"och fånga den innan det motspelande lagets sökare gör det. "Gyllene kvicken" är en person, oftast med gula kläder, som hänger en strumpa baktill med en tennisboll i. Kvicken springer runt på planen och fångst ger 150 poäng, vilket ofta gör att det laget vinner.

ANNONS