Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bianca Kronlöf på torsdag 29/1 , Noomi Rapace på lördag 31/1 och Jörn Donner på söndag 1/2.

Här är filmfestivalens guldkorn

GP:s nöjesredaktion tipsar om en film och ett seminarium om dagen som inte bör missas!

Söndag 25 januari

Film:

MISS JULIE
Liv Ullmanns första film (som regissör) sedan Trolösa (2000) är en filmatisering av Strindbergs kammarspel Fröken Julie. Ullmann, som valt att flytta handlingen till Irland, har tre skådespelar-ess i rockärmen: Jessica Chastain (Julie), Colin Farrell (betjänten Jean) och Samantha Morton.
Draken, kl 10.00

         

Seminarium:

INTEGRATION Á LA FILIP & FREDRIK
Bandyässet Per Fosshaug lär i filmen Trevligt folk det somaliska bandylaget i Borlänge att stå på skridskor, med siktet inställt på bandy-VM i Sibirien. Filip & Fredrik fortsätter sedan att snacka svensk integration med bland andra Mona Sahlin, nationell samordnare mot extremism, och Matilda Brinck-Larsen, gruppchef på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. (Bandy-filmen går på lördagen, se ovan.)
Stora Teatern kl 17.00

Måndag 26 januari

Film:

THE THEORY OF EVERYTHING
Både Eddie Redmayne och Felicity Jones har blivit Oscarsnominerade för sina skådespelarprestationer i The theory of everything. Filmen handlar om hur unge geniet Stephen Hawking börjar studera på Cambridge och samtidigt utvecklar en nervsjukdom.
Chalmers, kl 17.30

      

Seminarium:

VIOLENCE AND RESISTANCE
Våld utövas lika lätt psykiskt som fysiskt. Hur utvecklar berörda människor överlevnadsstrategier och bjuder motstånd? Syriske dokumentärfilmaren i Paris-exil Ossama Mohammed – festivalaktuell med filmen Silvered water, Syria Self-Portrait – samtalar med Mats Utas från Nordiska Afrikainstitutet och Marian Cabrejas på Göteborgs kris och traumacenter om det högaktuella ämnet.
Pustervik kl 10.00

        

Tisdag 27 januari

Film:

LEARNING TO DRIVE
Independentfilm-drottningen Patricia Clarkson spelar den nyskilda Wendy som plötsligt inser att hon måste ta körkort. Det är betydligt svårare än vad Wendy räknat med. Även med Ben Kingsley. Clarkson har tidigare förgyllt filmer som Station agent och Good night, and good luck.
Capitol, kl 15.30

 

Seminarium:

KVINNORNAS FILM-JAPAN
Hayao Miyazaki i all ära. I en mansdominerad japansk filmbransch blir det extra intressant att se vad kaxiga unga kvinnor hittar på bakom kameran. Mami Sunada och heta stjärnskottet Kiki Sugino - nyligen utsedd till Asiens filmiska rising star – tar pulsen på filmlandet Japan.
Pustervik kl 14.00

   

Onsdag 28 januari

Film:

NATIONAL GALLERY
Frederick Wisemans kännetecken som dokumentärfilmare har sedan debuten Titicut Follies 1967 varit att skildra arbetsplatser, utan förklarande berättarröst. I sin nya film tar Wiseman oss med bakom kulisserna på National Gallery i London. I tre timmar.
Stadsbiblioteket, kl 12.30

      

Seminarium:

MASTER CLASS: JOSHUA OPPENHEIMER
Allt med den här filmlektionen väcker intresse: Hur kom Köpenhamnaren Joshua Oppenheimer ens på idén? (att skildra den bestialiska massakern i Indonesien 1965–1966 utifrån bödlarnas synvinkel) Hur fick han massmördarna att ställa upp? Varför väljer han nu att återvända till brottsplatsen? (Seminariet hålls på engelska.)
Pustervik kl 16.00

 

Torsdag 29 januari

Film:

SVENSKJÄVEL
Trailern, som man hittar på Youtube, innehåller en av årets giftigaste filmrepliker. Svenskjävel är en svensk film om alla arbetslösa svenska ungdomar som drar till Norge med hopp om välbetalda jobb. Guld och gröna skogar? Nej, kanske inte. Bianca Kronlöf i huvudrollen.
Draken, kl 17.30

 

Seminarium:

WORK-IN-PROGRESS: KATARINA TAIKON
Katarina Taikon slog igenom stort på 1970-talet med självbiografiska Katitzi-serien. Mindre känd är hennes roll som aktivist och förkämpe för romska rättigheter. För två år sedan skrev Lawen Mohtadi en biografi om Katarina Taikon. Nu porträtterar hon tillsammans med Gellert Tamas den romska pionjären på film.
Pustervik kl 14.00

        

Fredag 30 januari

Film:

STILLA HJÄRTA
Bille August är en smula ojämn av sig, men med Ghita Nørby och Paprika Steen i huvudrollerna blir naturligtvis familjedramat Stilla hjärta sevärt. Själva upplägget påminner om Thomas Vinterbergs Festen, och sämre förebilder kan man ju ha.
Stora Teatern, kl 20.00

Seminarium:

WORK-IN-PROGESS: DET VITA FOLKET
Vad har Vera Vitali och Pernilla August för hemligheter ihop? Jo, de spelar fånge respektive säkerhetsansvarig i Lisa Aschans kommande film Det vita folket. Att Apflickorna-regissören är kompromisslös vet vi redan. Men hur kompromisslös? Döm själva.
Pustervik kl 14.30

         

Lördag 31 januari

Film:

THE DROP
Mystic River, Gone baby gone och Shutter Island är bevisen på att filmer baserade på spänningsromaner av Dennis Lehane alltid blir bra. The drop utspelas i Brooklyns undre värld (alltså inte i Boston). Tom Hardy och Noomi Rapace i huvudrollerna.
Stora teatern, kl 17.30

    

Seminarium:

FILMINSTITUTET PRESENTERAR: FILMRUMMET
Alla är inte cispersoner. Alla är inte vita. Vilka syns på den vita duken och vilka lämnas utanför? Klockan 10 granskar Gringo-grundaren Carlos Rojas representationen i svensk film. Dessutom presenteras vinnaren i Filminstitutets nya manustävling Black is the new black, vars syfte är att motverka stereotyper, klockan 14.
Pustervik från kl 10.00

       

Söndag 1 januari

Film:

ARMI ALIVE!
Man behöver inte direkt vara designexpert för att känna igen Marimekko på långt håll. Jörn Donner, som numera inte vräker ur sig filmer, gör i Armi alive! ett annorlunda och stiliserat porträtt av Marimekkos grundare Armi Ranta, i filmen spelad av Minna Haapkylä.
Stora teatern, kl 10.00 Frölunda kulturhus, kl 20.00

     

Seminarium:

Inga seminarier på söndagen.

.

FAKTA: Programmet

Hela filmprogrammet här.

Hela seminarieprogrammet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.