Här är bidragen som kommer lyckas i Andra chansen

Att bli utröstad behöver inte vara samma sak som att bli utdömd. Deltagarna i Andra chansen har alla möjligheter att ta sig till Eurovision.

ANNONS
|

Sedan 2002 har Melodifestivalen haft ett uppsamlingsheat, en andra chans, för de bidrag som röstats ut i deltävlingarna. Men varför?

LÄS OCKSÅ: Minns du armhålan som fick Sverige att rasa?

Det är ju logiskt att de bidrag som har röstats ut inte heller kommer att ha någon chans i själva finalen. Även om vissa haft oturen att hamna i en deltävling med hög nivå och skulle slå segrarna från något annat startfält, har bidraget redan förlorat mot två andra.

Men det finns många faktorer som spelar in när det vankas röstning i Sveriges största musiktävling. Låtar växer, stjärnor sviker. Hatobjekt kan bli vinnare och förhandsfavoriter kan bli förlorare.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: "Baka kaka" – här hånas Samir & Viktors schlagerbidrag

Av 31 Andra chansen-bidrag är det faktiskt bara två stycken som har placerat sig allra sist i finalen. Den genomsnittliga placeringen för bidragen är en sjätte plats. En lite djupare grävning i statistiken visar att under de 14 år som Andra chansen har funnits har finalmöjligheterna varit bättre för de som ställt upp i fjärde deltävlingen.

Under 10 av åren har minst ett bidrag som slagits ut från den fjärde deltävlingen tagit sig vidare till final. Med det sagt så ser chanserna för Dolly Style och Panetoz, som gick till uppsamlingsheatet efter den fjärde deltävlingen i Gävle i lördags, synnerligen goda ut.

Lägg så till att både Shirley Clamp, som kom på en andra plats med ”Min kärlek” 2004, och Caroline af Ugglas, som kom tvåa med ”Snälla, snälla” 2007, båda tog sig till final från Andra chansen – via fjärde deltävlingen.

Och hur var det med segraren från 2013? Jodå, Robin Stjernberg slogs ut från just den där fjärde deltävlingen i Malmö för att sedan ta stor revansch i både Andra chansen och i Globen.

Så Dolly Style eller Panetoz är självskrivna till årets final. Hur ser chanserna ut för de övriga utmanarna då? En tredjeplats har det blivit tidigare för två Andra chansen-deltagare från deltävling nummer två – Alcazar med ”Not a sinner, nor a saint” 2003 och The Moniker med ”Oh my god!” 2011.

ANNONS

Molly Pettersson Hammar och Isa från deltävlingen i Malmö har alltså hyfsade chanser att hamna på pallplats. Om vi också plockar in stadsfaktorn här så var det i Malmös startfält som Robin Stjernberg ingick det året han vann, liksom Shirley Clamp när hon knep andraplatsen.

Andra chansen-deltagarna från deltävling ett har historiskt sett bra läge för en tredjeplats i finalen. Alcazar kom trea med ”Alcastar” 2005 och ställde upp i första deltävlingen i just Göteborg.

De andra treorna från Andra chansen (Alcazar igen och The Moniker) tillhörde också Göteborgsheatet. Blir det final för Samir & Viktor eller Albin & Mattias är det mycket som talar för en tredjeplats.

Varken Andra chansen-bidrag från tredje deltävlingen eller Norrköping har haft någon särskild framgång i finalen. Bara två gånger sedan 2007 har ett bidrag från tredje deltävlingen alls kvallificerat sig till finalen, Sonja Aldén med ”För att du finns” 2007 och Sara Varga med ”Spring för livet” 2011.

Om vi utgår från att Boris René och Saraha inte lyckas bryta den fyraåriga trenden kan finalisterna från Andra chansen komma att bli:

Albin & Mattias(Boris René utslagen)

Dolly Style(Samir & Viktor utslagna)

Isa(Saraha utslagen)

Panetoz(Molly Pettersson Hammar utslagen)

Men som vi tidigare sett så garanterar inte en finalplats i Melodifestivalen framgång. Många som inte lyckas kvalificera sig tar i stället revansch med topplisteplaceringar och rekordströmningar på musiktjänster och Youtube. Till exempel har Samir & Viktors bidrag ”Bada nakna” redan sex miljoner lyssningar på Spotify.

ANNONS

Så när allt kommer omkring – vem är egentligen den riktiga vinnaren?

ANNONS