Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/49

Här är ansiktena bakom de kända rösterna

Likheterna mellan Yoda och grodan Kermit är kända. Men visste du att den gröna jedimästaren är mer besläktad med Miss Piggy? Här är ansiktena bakom de berömda tv- och filmrösterna.

Det sägs att mannen som spelade Darth Vader i Star Wars, David Prowse, fick en chock när han såg och hörde sin rollfigur på vita duken för första gången. Han hade tillbringat veckor med att läsa sina repliker i den svarta hjälmen, men i stället hade hans röst ersatts av den okände James Earl Jones.

Kanske lika bra, för enligt Carrie Fisher hade Prowse en så bred west country-dialekt att han fick smeknamnet "Darth Farmer".

LÄS OCKSÅ: Riskerade livet – för en filmroll

George Lucas ville först anlita filmveteranen Orson Wells för att göra Sithlordens röst men insåg snart att den var alldeles för lätt att känna igen. Uppdraget gick i stället till den relativt okände skådespelaren James Earl Jones. I dag är det svårt att tänka sig Darth Vader utan Jones djupa stämma.

När stjärnan är en docka eller animerad figur spelar rösten en vital roll för att ge den liv och trovärdighet.

På senare år har röstskådespelare spelat en allt större roll i våra tv- och dataspel och det händer att till och med Hollywoodstjärnor lånar sina röster åt spelen.

LÄS OCKSÅ: Pinsamma tabben som förstör din favoritfilm

Super Marios "It's-a-me, Mario" och "Here we go" är några av spelvärldens mest berömda och igenkännliga repliker, men få har nog tänkt på att det finns en verklig människa bakom rösten.

Amerikanen Charles Martinet har haft jobbet som Super Mario ända sedan 1996 då Nintendo sökte efter en röst till Nintendo 64.

Martinet har själv berättat att han snubblade in på en audition fem minuter för sent och bara fick veta att han skulle spela en rörmockare från New York som heter Mario och är figur i ett videospel.

– Jag tänkte tyst för mig själv: Videospel? Jag kan ingenting om videospel. Plötsligt hör jag någon säga "Action".

LÄS OCKSÅ: Barnstjärnorna i Hollywood – så gick det sen

Martinets ljusa stämma och låtsas-brytning gick hem och han fick jobbet som Super Mario för såväl den engelska som japanska utgåvan av spelet. 

I bildspelet här ovan har vi samlat några av film- och tv-historiens mest kända röster och visar personerna bakom dem.