Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Här är alla som spelat Spider-Man

På onsdagen är det dags för premiären av den nya Spider-Man-filmen. Den klättrande superhjälten har genom åren blivit Marvel-universumets kanske mest kända karaktär. Men har du koll på alla filmerna?

Spider-Man, eller Spindelmannen, som han många gånger har fått heta i de svenska filmerna och serietidningarna, såg dagens ljus för första gången 1962 i magasinet Amazing Fantasy. Sedan dess har otaliga berättelser publicerats om superhjälten, både som film, serietidningar, böcker och tv-serier.

Första filmen kom 1977

Den första långfilmen om Spider-Man kom 1977, med Sound of Music-stjärnan Nicholas Hammond i huvudrollen. Nicholas Hammond axlade även rollen i en populär tv-serie som sändes mellan 1977 och 1979. Tre långfilmer blev det totalt, men filmerna och serien har kanske inte åldrats med någon större värdighet, och är i dag så gott som bortglömda av dem som inte är dedikerade serietidningsentusiaster.

Den som växte upp på 90-talet minns kanske det klassiska introt till den tecknade tv-serien Spider-Man. Serien sändes i 65 avsnitt mellan 1994 och 1998, och låg till grund för designen av många av de mest sålda leksakerna och samlarfigurerna med Spider-Man-tema. Rösten till spindelmannen gjordes då av Cristopher Daniel Barnes.

Tobey Maguire som spindelman

2002 var det dags för Spider-Man att bli långfilm igen. Den här gången i regi av Sam Raimi, och med Tobey Maguire i huvudrollen. Även Maguire fick gestalta karaktären i tre filmer innan det blev dags att lämna över dräkten till nya förmågor.

Näst på tur stod Andrew Garfield, som hann spela Spider-Man i två filmer, från 2012 och 2014. Filmerna regisserades av Marc Webb.

Tom Holland har redan tjuvstartat

I den nya Spider-Man - Homecoming, som går upp på biograferna på onsdagen ser vi Tom Holland i rollen som spindelman. Men det är faktiskt inte första gången han gör rollen. Han tjuvstartade nämligen karriären som svingande superhjälte i en annan Marvel-film, Captain America: Civil War, från 2016. Det har ju blivit något av Marvel-universumets signum, att låta de olika superhjältarna gästa varandras filmer och serietidningar, antingen som vänner eller fiender.