Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Här är årets bästa filmer

GP:s filmkritiker väljer bland det inhemska och internationella och listar sina favoriter 2016.

De bästa utländska filmerna 2016


Mats Johnson
1. Love & friendship
Regi: Whit Stillman
Sarkasmerna duggar tätt och Kate Beckinsale är i toppform i extremt dialogdriven, och spirituell, Jane Austen-film, som har en feministisk touch.
2. Djungelboken
Regi: Jon Favreau
Högt tempo, lakonisk Bill Murray-humor och ruggigt snygg datoranimering i Disneyfilm som får andra CGI-filmer att verka vara gjorda på stenåldern.
3. Sauls son
Regi: László Nemes
Plågsamt realistiskt i polsk Oscarsvinnare som utspelas i Auschwitz 1944 och handlar om en fånge som vill att en liten pojke skall få en begravning.
4. One more time with feeling
Regi: Andrew Dominik
Musikaliskt fantastiskt och gripande på riktigt när den sorgdrabbade artisten Nick Cave håller på att arbeta med sitt nya album Skeleton Tree.
5. Jag, Daniel Blake
Regi: Ken Loach
Åttioårige Loach är fly förbannad när han visar hur situationen för fattiga arbetslösa britter stadigt försämras och pengarna inte räcker till mat.

LÄS MER: I Arrival ryms livet, universum, allting


 Maria Domellöf-Wik:
1. Min pappa Toni Erdmann
Regi: Maren Ade
Egensinnig,  nattsvart och bisarrt upplyftande tysk komedi om mänskliga tillkortakommanden där en livskrisande far tappat kontakten med sin  30-åriga dotter.
2. American Honey
Regi: Andrea Arnold
Tonträffen är exakt i visuellt storslagen road movie om rotlösa tonåringar som kuskar runt i USA med hopplösheten som livsstil.
3. Bortom Lampedusa
Regi: Gianfranco Rosi
Omistlig dokumentär om vardagslivet på flyktingön  i Medelhavet. Vittnesmålen gör ont, realiteterna går inte att blunda för.
4. Jag, Daniel Blake
Regi: Ken Loach
Svidande samhällskritik i välspelat, Kafka-aktigt drama om fattiga britter. Oväntad vänskap uppstår mellan två desperata arbetslösa.
5. Mustang
Regi: Deniz Gamze Ergüven
Kärlek och uppror driver de fem föräldralösa systrarna som får husarrest hos farmor i den turkiska byn. Skickligt och hisnande vackert om frihetsberövande.

Hannes Dükler:
1. Min pappa Toni Erdmann
Regi: Maren Ade
När Bukarestbaserade konsulten Ines får besök av sin ständigt practical joke:ande och mycket påfrestande pappa innebär det ett nästan tre timmar långt bevis på att tysk humor verkligen existerar.
2. Arrival
Regi: Denis Villeneuve
Amy Adams alienlingvist vecklar närmast sakralt ut en pusselartad brokad där förnuftet delvis får stå tillbaka för känslan i en historia om livet, universum och allting.
3. The big short
Regi: Adam McKay
Underhållande och i högt tempo skildras - med Christian Bales aspergska fondförvaltare i centrum- hur några amerikanska investerare 2008 satsade stort på att allt skulle gå åt helvete.
4. 10 Cloverfield Lane
Regi: Dan Trachtenberg
Psykologiskt marsianthrillerkammarspel där Mary Elizabeth Winstead gör ett intelligent stereoatypiskt kidnappningsoffer i John Goodmans prepperbunker.
5. The Lobster
Regi: Yorgos Lanthimos
Ett sorgligt, brutalt och samtidigt väldigt roligt angrepp på den heliga tvåsamheten i en absurd tillvaro där alla singlar som inte hittat kärleken på 45 dagar förvandlas till valfritt djur.


De bästa svenska filmerna 2016

Mats Johnson:
1. Speglingar
Regi: Sara Broos
Starkt, överraskande och bildpoetiskt om den komplicerade relationen mellan regissören Sara Broos och hennes mamma konstnären Karin.
2. Den unge Zlatan
Regi: Fredrik & Magnus Gertten
Unikt bildmaterial i högintressant fotbollsdokumentär om Zlatan som valp, i väntan på det stora genombrottet, som dröjer.
3. Sophelikoptern
Regi: Jonas Selberg Augustsén
Scenen när folk samlats utanför en bondgård för att titta på det årliga kosläppet är humor i världsklass (kossorna är lite trötta).
4. Medan vi lever
Regi: Dani Kouyaté
Karismatiskt spel från unge hiphopartisten Adam Kanyama i dagsaktuell film om människors drömmar i det mångkulturella Sverige.
5. Siv sover vilse
Regi: Catti Edfeldt & Lena Hanno
Att detta med lätthet är årets bästa svenska barnfilm handlar om att regissörerna Edfeldt och Hanno vågar ta barnpubliken på fullaste allvar.

LÄS MER: Kameran tog henne genom krisen


 Maria Domellöf-Wik:
1. Skörheten
Regi: Ahang Bashi
Förtvivlan och skratt växelverkar i självutlämnande, djupt berörande undersökning av psykisk sjukdom där många får komma till tals. Unikt och mångbottnat. 
2. Speglingar
Regi: Sara Broos
En dotters utforskade av sig själv i relation till sin älskade, delvis onåbara mamma, konstnären Karin Broos. Visuellt hänförande rymmer berättelsen många lager.
3. Martha & Niki
Regi: Tora Mårten
Känsloladdat om vänskap, drömmar och integritet. Världsmästarna i hiphopdans Martha och Niki, möts i rörelser, förstår och kompletterar varandra.
4. Flickan mamman och demonerna
Regi: Suzanne Osten
Demonerna tar kontroll över lägenheten och Siris mamma vägrar gå ut. Kompromisslös skildring av barns utsatthet och en dotters kärlek till sin psykiskt sjuka mamma.
5. Jätten
regi: Johannes Nyholm
Aldrig har boule-spelet skildrats så subtilt på film, och vuxit till en så träffande metafor. Snillrikt och storslaget om en missbildad man på jakt efter sin mamma.

Hannes Dükler:
1. Skörheten
Regi: Ahang Bashi
Självbiografisk och självutlämnande dokumentär om att leva med psykisk ohälsa där Bashi närgånget och naket försöker förstå hur man kan må så dåligt när man har det så bra.
2. Jätten
Regi: Johannes Nyholm
Rörande ömsint och mycket udda långfilmsdebut som blandar realism med saga i berättelsen om den autistiske och missbildade Rikard.
3. Yarden
Regi: Måns Månsson
Filmen baserad på Kristian Lundbergs roman lyckas perfekt behålla ursprungets känsla av uppgivenhet på samhällets botten där alla är utbytbara och ens identitet blivit en nummerserie.
4. Den allvarsamma leken
Regi: Pernilla August
Den bästa roman som skrivits på svenska har blivit en vacker och vemodig kärlekshistoria som man faktiskt tror på (inte helt vanligt) med genomgående utmärkta skådespelarprestationer.
5. Flickan, mamman och demonerna
Regi: Suzanne Osten
En till viss del självbiografisk berättelse om en schizofren mamma instängd med sin dotter i en lägenhet fylld av sopor och demoner. Viktig, ganska otäck och mörk men inte utan humor och värme.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.