Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sissela Kyle och Lotta Tejles rollfigurer använder privata skäl för att motivera sina handlingar ideologiskt.

Hämndlystna bankrånare gör komisk stöt

Varför rånar två till synes vanliga människor en bank? Den frågan ställs i den nya tv-serien "Enkelstöten". Huvudrollsinnehavarna Sissela Kyle och Lotta Tejle spelar två bankrånare som har fått nog och vill ta tillbaka det de har förlorat.

- Och vad gör din mamma nu när hon har blivit pensionär, spelar hon bridge eller bakar hon bullar? Nej nej, hon kastar kniv med mördare och våldtäktsmän på Kalmaranstalten! Hon har det så trevligt!, säger Lotta Tejles rollfigur Jenny.

Hon sitter i en bil tillsammans med sin bästa vän Cecilia, spelad av Sissela Kyle. Utklädda till män med skägg har de just rånat en bank i Stockholm tillsammans.

Scenen ovan inleder den nya dramakomedin "Enkelstöten" som har premiär på TV4 15 november. Bakom Kalmarborna Jenny och Cecilias bankrån döljer sig ekonomiska problem som får de två vännerna att fatta ett radikalt beslut.

Ideologiskt motiverade

- Våra rollfigurer använder sig av privata skäl för att ideologiskt motivera sina handlingar, säger Sissela Kyle.

Hon sitter på ett hotell i Stockholm och bredvid sig har hon precis som i bilscenen Lotta Tejle. Även om stämningen i det svala konferensrummet är betydligt lugnare märks det att de två skådespelarna har lätt för att leva sig in i Jenny och Cecilias respektive livssituationer.

- Båda upplever att kvinnor inom offentlig sektor är de stora förlorarna efter bankkraschen 2008. De känner att de har fått nog, säger Lotta Tejle.

Förlagan "Dubbelstötarna", med Björn Gustavsson den äldre i en av huvudrollerna, visades för första gången 1980. Den skildrar hur en studierektor tillsammans med en gammal vän begår ett bankrån som en sorts protest mot det svenska skattesystemet.

- Då såg samhället annorlunda ut. På den tiden var studierektor ett prestigefyllt jobb, men statusen för yrken inom skolan har sjunkit sedan dess, säger Sissela Kylle.

Humor och allvar

Sissela Kyle tycker att serien är rolig på många sätt.

- Det är klart att det blir mer hisnande kul när två 60-åriga kvinnor rånar en bank. Inte minst när de har levt som präktiga fruar under hela sina vuxna liv. Däremot handlar det inte om buskis, vi spelar inte två tanter som begår brott med handväskorna hängandes på armen.

Serien har både komiska inslag och mer dramabetonade sekvenser. För Sissela Kyle och Lotta Tejle låg fokus under inspelningen på att göra serien trovärdig och inte pressa in skrattframkallande scener där det inte föll sig naturligt.

- Vi tänkte aldrig "oj vad kul" eller "oj vad hemskt". I stället försökte vi hela tiden ställa frågan "var befinner vi oss nu?", säger Sissela Kyle.

Lotta Tejle är inne på samma spår.

- Oavsett om det handlar om komedi eller drama måste man hela tiden leta efter smärtpunkterna.