Göran Hägglund var i final i den senaste upplagan av "På spåret" i SVT tillsammans med Skolverkets dåvarande generaldirektör Anna Ekström. Nu tävlar han med en ny generaldirektör vid sin sida, Socialstyrelsens Olivia Wigzell.
Göran Hägglund var i final i den senaste upplagan av "På spåret" i SVT tillsammans med Skolverkets dåvarande generaldirektör Anna Ekström. Nu tävlar han med en ny generaldirektör vid sin sida, Socialstyrelsens Olivia Wigzell.

Hägglunds absurda "På spåret"-resa

Han har varit riksdagsledamot i 24 år, partiledare i 11 och socialminister i 8. Men aldrig har Göran Hägglund mött sådan respons som när han gjorde entré i SVT:s "På spåret".

ANNONS
|

I fjol tog han sig till final tillsammans med Anna Ekström, då generaldirektör för Skolverket. Sedan burpartnern blivit minister och förhindrad att vara med i årets upplaga har Göran Hägglund den här säsongen sällskap av en annan generaldirektör, Socialstyrelsens Olivia Wigzell.

Den här måndagsförmiddagen är paret Hägglund/Wigzell sist ut av årets deltagare att ta plats i kupéerna i tv-studion. Publiken har köat länge för att komma in och programledarna Fredrik Lindström och Kristian Luuk möts av stormande applåder när de kliver in för att "värma upp" en halvtimme innan inspelningen startar.

ANNONS

- Så många ni är som kan vara här mitt på en måndag. Har ni inga jobb? frågar Kristian Luuk och hittar både en truckförare som "skolkat" från arbetet i Mönsterås och en herre som aldrig sett mer än något enstaka brottstycke av "På Spåret" under de 26 säsonger som programmet sänts.

Genomskinlig skjorta

Fredrik Lindström visar sig känna Olivia Wigzell sedan studietiden i Uppsala.

- Du brukade ofta använda baskrar som huvudbonad, minns Fredrik Lindström.

- Jag kommer ihåg dina skjortor. En del var helt genomskinliga, kontrar generaldirektören.

Om kunskap om domarens studietid ger några fördelar i det program som varje fredagskväll lockar runt 2,5 miljoner tittare att bänka sig framför tv-apparaterna är oklart. Men både Olivia Wigzell och Göran Hägglund har pluggat gamla "På spåret"-program för att känna in ledtrådar och tankesätt hos frågemakarna.

ANNONS

Viktigt med Göteborgshumor

- Man får fundera över hur de tänkt, vilka associationer som finns. De tankarna måste högre upp i medvetandet om man ska klara sig i den här tävlingen, säger Göran Hägglund.

- Och så måste man kunna lite om Göteborgshumor...

Det är ett till synes taggat och tävlingsinriktat team som nu siktar på att få sitt namn på den silverglob där de tidigare vinnarnas namn har graverats in.

- Olivia var mitt förslag. Hon är kunnig och alert. Vi har samarbetat tidigare på regeringskansliet och jag tror att det är bra om man inte är helt oskrivna blad för varandra, säger Göran Hägglund.

"Roligt och läskigt"

Olivia Wigzell fick frågan bara drygt en månad innan inspelningarna skulle börja i Göteborg och säger att hon tackade ja med "fasansfylld förtjusning".

ANNONS

- Är det nåt jag är rädd för vill jag gärna prova. Det här känns både roligt och läskigt.

Någon oro för att göra bort sig inför miljonpubliken finns inte. Göran Hägglund, som numer också är verksam inom pr-branschen ser ingen risk för ett minskat "marknadsvärde" om någon skulle misslyckas.

Måste leverera

- Jag tror att folk ser lekmomentet i det här. Man sitter hemma i soffan med ett glas vin och har en trevlig stund. Och det handlar inte bara om kunskap. Man ska också kunna leverera den kunskapen just då, inte fem minuter senare, säger Göran Hägglund.

För ex-ministerns egen del innebar fjolårets tv-reseäventyr en ny dimension av "kändisskapet".

- I politiken har man slitit och släpat och lagt ned hela sin själ under en massa år. Men den respons man får ifrån svenska folket kommer inte i närheten av det man får när man sitter inlåst i något som ska likna en tågvagn och svarar på en massa nonsensfrågor.

ANNONS

- Det har varit väldigt speciellt och man fattar väl lite varför det är så. Men det är ändå något absurt i detta...

Fakta: Årets deltagare

De ställer upp i "På spåret", som börjar sändas den 2 december i SVT:

Sigge Eklund (författare) och Malou von Sivers (tv-journalist)

Kristin Lundell (journalist) och Johan Hilton (programledare radio)

Charlotte Gyllenhammar (konstnär) och Erik Niva (sportjournalist)

Kalle Lind (författare) och Isobel Hadley Kamptz (journalist och författare)

Bea Uusma (läkare och författare) och Kristoffer Appelquist (komiker)

Ronny Svensson (filmjournalist) och Anne-Lie Rydé (artist)

Göran Hägglund ( f d partiledare) och Olivia Wigzell (generaldirektör)

Kakan Hermansson (programledare och komiker) och Jan Hermansson (Kakans pappa och doktor i religionspsykologi)

Jonas Eriksson (fotbollsdomare och försäljningschef) och Åsa Sandell (journalist och fd proffsboxare)

ANNONS