Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Juliette Binoche kommer till Sverige för att ta emot årets hederspris på filmfestivalen i Göteborg. Arkivbild.

Gyllene tider för Juliette Binoche

Det är 30 år sedan Juliette Binoche fick sitt stora genombrott. Men den franska skådespelaren fortsätter att skörda framgångar. Nu kommer hon till Sverige för att ta emot årets hederspris på Göteborgs filmfestival.

Den 53-åriga filmikonen har inget emot att stå i centrum på festivalen. Efter att ha tagit emot ett otal priser under sin karriär – flera Césarpriser, Silverbjörnen och en Oscar – skulle hon kunnat vara luttrad och blasé, men så är inte fallet.

- Priser gör alltid att jag känner mig lycklig och välsignad, säger hon när TT möter henne i Paris.

"Nästa steg"

Men hur det kommer att kännas att möta Göteborg och publiken där, det har hon ännu inte hunnit fundera över.

- Det är nästa steg för mig, det tar jag nästa vecka, säger hon med ett skratt.

Hon skrattar ofta och hjärtligt under intervjun som handlar om allt från den just nu Sverigeaktuella filmen ”Let the sunshine In” till frågor om hur hon väljer jobb, om hennes synpunkter på metoo-rörelsen och om hon är modig. När det gäller det sistnämnda gapskrattar hon.

- Jag är så in i helvete rädd. Ändå gör jag det. Man måste gå in i sin rädsla, det är enda sättet att kunna förändra sig. När jag sjöng på film nyligen, så var det oerhört skrämmande. Ändå ville jag ge mig in i det, jag sjöng som en skådespelerska och det lärde mig massor om min röst.

Pengar inte viktigt

Hon säger att hon, även om hon har gjort Hollywoodfilmer, aldrig skulle kunna välja en film bara för att den antas kunna dra in pengar.

- I så fall gör jag en annan film. Nån gång gör jag en film som ”Ghost in the shell”,och de som har gjort den tycker inte att den dragit in tillräckligt, medan det för mig är helt galet mycket. Ibland har jag gjort filmer som floppat ekonomiskt, men det är en del av det vi lär oss av här på jorden, det är det som gör oss ödmjuka.

I "Let the sunshine in" spelar hon en frånskild konstnär som i drömmen om att hitta den rätta dejtar de mest omöjliga män. Och i den satiriska Netflixserien "Ring min agent!" bidrar hon med ett självporträtt, med glimten i ögat. Hon gör film, tv, teater, musikal – vad motiverar henne? Ett nytt gapskratt kommer.

- Jag är galen. Jag blir erbjuden saker, jag blir ibland väldigt överraskad, och det känns smärtsamt att tacka nej.

"Trakasseri och respektlöshet"

Metoo-rörelsen har inte kommit som någon överraskning för henne – och hon har tidigare sagt att hon tror att det engagemang som har väckts kring den kommer att ge avtryck.

- Det är oerhört viktigt att man talar om och respekterar feminismen. Men det som förvånar mig är så få män talar om trakasserier. De måste ju också råka ut för det. Man vet när man håller på att bli förförd och det är inget fel med det, men man måste också veta när det övergår till trakasseri och respektlöshet.

Hon säger att det ofta uppstår en sorts förförelse mellan regissör och skådespelare under en inspelning, men att det inte alltid handlar om någonting sexuellt.

- Vi måste hitta en eld som brinner mellan oss, vilket ofta är svårt eftersom det är ont om tid och ont om pengar.