Leif GW Persson skriver ett nytt kriminaldrama för Kanal 5. Arkivbild.

GW Persson gör kriminaldrama för tv

Döden präglar Discoverys hösttablå, både som underhållning och på allvar. Christine Meltzer konfronterar sin dödsångest och Leif GW Persson skriver en naturalistisk kriminalserie – med Robert Gustafsson i huvudrollen.

Komikern och skådespelerskan Christine Meltzer har i hela sitt liv varit rädd för döden. I kanal 5 visar hon i höst en mer allvarlig sida än vanligt. För fyra år sedan drabbades hon av bröstcancer, och filmade delar av sjukdomstiden. Den erfarenheten utgår hon från i "Meltzer & döden", där hon möter allt från obducenter till 105-åriga levnadskonstnärer.

- Men hade jag inte blivit sjuk hade jag nog varit på samma plats nu för jag har aldrig slagit bort tanken på att döden kan hända när som helst, säger hon.

Trots ämnet utlovar hon en "upplyftande" upplevelse, eftersom tankar på döden också handlar om livet.

- Vi är bara här en liten stund och det måste man förstå. Jag vill att man inte ska hålla på med småsaker, för mycket – ja allt – löser sig, förutom döden.

Ny kriminalserie

I höst drar också inspelningarna av en ny dramaserie i kriminalmiljö i gång, skriven av författaren och kriminologen Leif GW Persson. Robert Gustafsson spelar huvudrollen och tycker sig se en ton i genren som han inte har sett sedan klassikern "Mannen på taket".

- Spänningen infinner sig för att man lätt identifierar sig och känner att "det kunde ha varit jag". Det ska inte digna av vapen i varje scen, säger han och berättar att GW Persson "envist" vill skildra polisinsatser på ett mer naturalistiskt sätt.

- Serien bygger på hans personliga drivkraft att inte kunna släppa taget om ett fall, säger han.

Gustafsson, känd från otaliga farser och komedier, tror att hans komiska ådra kan bidra till en mindre svartvit serie där drama och humor blandas precis som i verkliga livet.

Tuffa jobb

Fara och komik i kombination blir det också för Carina Bergs del. I "Världens tuffaste jobb" utsätter hon sig för en rad extremt jobbiga yrken. Hon testar att vara allt från broinspektör till hundmatsavsmakare.

- Jag har aldrig gjort en så krävande inspelning men heller aldrig panikskrattat så mycket.