Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

GW Persson – från jeansjacka till tweedkostym

SVT har sitt speciella möblemang och där intar numera Leif GW Persson en nyckelroll som rikskriminolog och nationell groggonkel – som den där muttrande tjockisen som sitter i ett hörn och tummar på glaset medan han avfyrar syrliga oneliners ur mungipan eller bara minns någon välmålad jakthistoria från anno dazumal.

Vilken maktposition har han inte i den offentliga familjen? Alla vill ha en groggonkel i hörnet av teverummet. Det räcker med att Leif GW Persson blir lite arg på att toalettdörren är för trång för att en löpsedel skall uppstå dagen efter. Ingen vet vem Leif eller Persson är men väl GW. GW rasande. Och så vidare.

Nu regerar han stillsamt i Veckans brott med Camilla Kvartoft som frampilande jaktgudinna. Hon är urskicklig men GW låter sig inte jagas upp. Han låtsas i stället lite distraherad. Själv noterar jag hur Leif GW Persson ändrat klädedräkt genom åren. När han debuterade i teves kvällsöppna pratprogram på sena sjuttiotalet hade han ljusgrön jeansjacka, en proletär prilla under läppen och ganska dryg men effektiv attityd till alla de fåkunniga i omkretsen. Det fanns åtskilliga lookalikes i Göteborg vid den tiden. Det där halvsovande uttrycket av bedövad inkompetens som ackompanjerades av en fjunig mustasch. Fast med Leif G W Persson var det precis tvärtom. Han pratade inte. Han yttrade sig och ofta nog med chockerande sakkunskap.

Som rikskriminolog några decennier senare i Veckans brott satt han länge i en fältgrön outfit som om han var på tillfälligt besök från kungliga älgjakten. En jacka med hemskt många små fickor, vad jag kunde se. Nu närmar GW sig de sjuttio och han har påpassligt växlat upp till anständiga herrgårdskläder. Ser mitt norra öga nu rätt iklär han nu sin generösa lekamen med en Horse and Houndmönstrad tweedkostym av det ganska excentriska brittiska märket Hackett. Den är förstås grön. Med stora, men diskreta röda rutor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.