Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Gustafssons revy flyttar till Göteborg

Robert Gustafssons Oscarsrevyn har spelats i Stockholm sedan i höstas med namn som Dan Ekborg och Rachel Mohlin. Till nästa höst flyttar han showen till Lorensbergsteatern – och plockar in Anders Jansson som förstärkning.

"Äntligen", säger både Robert Gustafsson och Anders Jansson. I tio år har de försökt få till ett samarbete, mellan soloföreställningar, filminspelningar och tv-serier. Nu är de plötsligt dubbelt aktuella tillsammans – i den nya säsongen av TV 4:s Time Out, som Anders Jansson tar över programledarstolen för från och med i kväll – och Gustafssons Oscarsrevyn, som han flyttar från Oscarsteatern i Stockholm till Lorensbergsteatern i Göteborg.

– Det känns jättekul att komma tillbaka till Göteborg, det är sju år sedan jag var där med min show på Rondo, säger Robert Gustafsson. Ni har Sveriges bästa teaterpublik. I Stockholm vet folk knappt vad revy är, men i Göteborg tror jag inte vi behöver förklara det.

"Beundrat Robert hela min karriär"

Oscarsrevyn hade premiär i höstas lagom till Oscarsteaterns 110-årsjubileum, med Robert Gustafsson, Sanna Nielsen, Dan Ekborg, Rachel Mohlin, Kim Selocki och Vanna Rosenberg. 

När showen kommer till västkusten i september försvinner Ekborg och Rosenberg. Istället plockar man in Anders Jansson, bland annat känd från Hipp Hipp och Starke man. 

– Jag har beundrat Robert hela min karriär, men vi har aldrig lyckats jobba ihop, säger Anders Jansson. När man jobbar så mycket som vi båda gör är det otroligt ovanligt att man faktiskt kan tacka ja till något, men den här gången gick det.

Vad hoppas du kunna bidra med i föreställningen?

– Min barndomsidol var Gene Kelly, så i bästa fall lite dans. Väldigt lite är planerat än så länge. Jag har inte gjort regelrätt revy sedan jag gick i högstadiet, men det är något jag alltid velat göra. Man ska alltid försöka stå med en fot i det man kan, och en i något nytt.

Många förändringar

Föreställningen kommer att behålla sitt namn efter flytten till Lorensbergsteatern, trots att den är uppkallad efter Oscarsteatern. Alternativet, att döpa om den till Lorensbergsrevyn, var inte aktuellt med tanke på att den titeln mutades in av Cornelis Vreeswijk, Per Grundén och Carl Anton på 60-talet.

Men en hel del i föreställningen kommer att ha förändrats när den har premiär i Göteborg, enligt Robert Gustafsson.

– Det hör till revyns karaktär, den ska spegla samtiden. Vissa delar är samma, men att ny kraft som Anders kommer in och det faktum att vi befinner oss i Göteborg kommer absolut att påverka utformningen. Det blir en riktig nypremiär.