Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunhild Carling svarar efter blåsvädret

Efter den senaste tidens protester mot och avbokningar av Carling Family Band svarar nu jazzmusikern Gunhild Carling: "Jag är motståndare till alla former av rasism.".

Gunhild Carlings två bröders protest mot ett flyktingboende har fått Varbergs kulturskolechef Malin Svarfvar att tveka inför ett planerat samarbete där 25 av kulturskolans elever ska få gästspela med Gunhild och Carling Big Band i en varitéföreställning den 3 februari i Varberg.

- Ja, men de senaste uppgifterna gör att saken hamnar i ett annat ljus, säger Malin Svarfvar.

Kulturskolechefen syftar på att Carling Family Band har avbokats från två dansfester, Revival i Malmö och The Snowball i Stockholm, efter det att Gunhilds bröder Max och Ulf Carling protesterade mot ett boende för åtta flyktingbarn i skånska Ingelsträde.

- Jag har under mina 13 år som kommunstyrelsens ordförande aldrig träffat personer med så främlingsfientliga åsikter, sa Höganäs kommunalråd Péter Kovács (M) till Sveriges Television.

Bröderna Carling är med i storbandet, som även är inbokat i Halmstad den 14 januari. För Varbergs kulturskolechef är det viktigt att alla elever känner sig välkomna oavsett etnisk eller religiös bakgrund.

- Vi är en kommunal verksamhet som står för humanistiska värden och därför har jag och Halmstads kulturskolechef Ulf Fembro skrivit ett mejl till Gunhild där vi ber henne vara tydlig mot oss och själv ta ställning, säger Malin Svarfvar, som nu avvaktar utvecklingen.

- Vi har inget arrangörsansvar för konserten, men kan dra oss ur samarbetet om det inte känns bra.

Gunhild Carling, som befinner sig i USA, har svarat Malin Svarfvar via mejl:

”De politiska uttalanden som gäller min familj och dess agerande är inget som jag eller min orkester ställer sig bakom eller sympatiserar med. Jag är motståndare till alla former av rasism”.

FAKTA:

Gunhild Carling är en svensk jazzmusiker och multiinstrumentalist, som fått brett genomslag genom tv-program som Allsång på Skansen och Let's dance. Hon har även varit värd i Sommar i P1.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.