Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Programledarna Måns Zelmerlöw och Petra Mede under finalen i Eurovision Song Contest 2016 i Globen.

Guldros till Eurovision Song Contest

Ett av Europas finaste tv-pris, Rose d'Or, har tilldelats programmet Eurovision Song Contest. Det är snart 30 år sedan SVT senast tog hem en guldros.

ESC vann i kategorin tv-underhållning när den europeiska radio- och tv-unionen, EBU, delade ut priserna vid en gala i Berlin. Andra nominerade var det tyska tv-dramat "Mordkommission Berlin" och Adeles BBC-konsert i England.

- Det är fantastiskt att få vinna det här priset. Det finns program här från hela Europa som tävlar, och svensk tv har inte vunnit Guldrosen sedan 1987, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC.

Vann Kristallenpris

Han fortsätter:

- Eurovision Song Contest är i vissa av Europa inte lika älskat som i Sverige och uppmärksammas inte alltid som ett tv-program, så därför känns det här otroligt bra.

Han är på plats i Berlin tillsammans med bland andra programledaren Måns Zelmerlöw och producenten Christer Björkman. De börjar få rutin nu. Nyligen fick de ta emot pris för Årets underhållningsprogram på Kristallengalan.

TT: Hur ska ni fira?

- Nu ska vi skåla för ett fantastiskt år av otroligt hårt arbete, egentligen många års arbete, som ligger bakom det här. Det känns otroligt kul att få avsluta projektet Eurovision i Stockholm på det här sättet, säger Martin Österdahl.

"Gympaläraren" blev utan

SVT:s "Gympaläraren" med Kalle Zackari Wahlström och Malmö-programmet "Kvällspasset" som sänds i Sveriges Radio P4, var nominerade i olika kategorier, men blev utan guldros.

Den brittiska kriminalserien "River" med Stellan Skarsgård i huvudrollen vann priset för bästa tv-serie.

Över 400 program från 33 länder har varit med och tävlat i år.

Den brittiske komikern och skådespelaren John Cleese fick ta emot ett hederspris för sin livslånga gärning inom radio- och tv-underhållning.

"Jag är förtjust över det här tillfället att reta Terry Gilliam och jag är också mycket ödmjuk inför erbjudandet om en gratissemester i Berlin", sade Cleese, en av skaparna av Monthy Pyton, när han tidigare fick besked om utmärkelsen.