Programledaren Petra Mede inledde med Bollywooddans vid Guldbaggegalan i Stockholm på måndagen.
Programledaren Petra Mede inledde med Bollywooddans vid Guldbaggegalan i Stockholm på måndagen.

Guldbaggen: Augustgalan kom av sig

ANNONS
|

Åtta nomineringar blev "bara" två priser för Pernilla Augusts "Svinalängorna" vid måndagens Guldbaggegala.

Bästa film blev "Sebbe" -

och Helena Bergström fick revansch med publikpriset till "Änglagård 3".

Det mörka dramat "Sebbe" vann en outsiderseger som 2010 års bästa film på Guldbaggegalan och slog därmed favorittippade "Svinalängorna".

-Jag är otroligt glad och ärad. Jag tittade mig omkring på galan och såg människor som jag tidigare bara sett på tv som barn, sade en överlycklig Babak Najafi, "Sebbes" regissör och en av kvällens många prisade debutanter. -Nu ska jag äta så mycket mat jag bara kan och dricka så mycket sprit det bara går, fortsatte han med ett stort skratt.

"Änglagård - tredje gången gillt" var inte nominerad till en enda "riktig" Guldbagge men vann publikens pris - en revansch för Helena Bergström som gått ut och kritiserat Filminstitutet och kritikerna för bristande respekt för maken Colin Nutleys filmer, och hotat att bojkotta galan.

-Det var för publikens skull vi kom, folk har ringt och velat ha hit oss. Det är självklart att priset betyder mycket för oss, sade Bergström.

Manuspris till Langseth

När kvällens debutkonferencier Petra Mede invigde tv-sändningen med en Bollywood-dansversion av "Vem vet" hade flera baggar redan delats ut. Tidigt verkade kvällen var på väg åt "Svinalängornas" håll, när filmen fick sina första Guldbaggar för klippning (ett ickenominerat pris) och bästa kvinnliga biroll (Outi Mäenpää).

ANNONS

Men ett tungt pris gick filmen förbi: bästa manus, som i stället gick till Lisa Langseth för "Till det som är vackert".

Kvällens första stående ovation fick aktrisen Mona Malm som tog emot en hedersbagge för sina insatser inom filmen.

-Oj, vad glad jag blev. Nej, vad säger jag - är. Dessutom fyller jag år i dag, sade Malm och passade på att hylla sin barndoms matinébiografer.

Känslosamt tal

Pernilla August kom upp på scen en enda gång, för att ta emot regibaggen. Hon levererade ett känslosamt tacktal där hon slungades mellan skratt och gråt i samma mening. Efter galans slut var hon lika glad.

-Det här betyder jättemycket, mer än jag trott. Det är ett erkännande och en fingervisning att jag ska fortsätta göra film. Nu ska jag fira med champagne.

Men att den tippade Augustprisgalan skulle komma av sig märktes när Alicia Vikander fick pris för kvinnliga huvudroll i "Till det som är vackert". Hon följdes av Joel Kinnaman som fick den manliga motsvarigheten för "Snabba cash".

Och kvällens stora segrare var "Sebbe".

Bästa film: "Sebbe"

Kvinnliga huvudroll: Alicia Vikander, "Till det som är vackert"

Manliga huvudroll: Joel Kinnaman, "Snabba cash"

Regi: Pernilla August, "Svinalängorna"

Kvinnliga biroll: Outi Mäenpää, "Svinalängorna"

Manliga biroll: Peter Dalle, "Himlen är oskyldigt blå"

Manus: Lisa Langseth, "Till det som är vackert"

Utländska film: "Miraklet i Lourdes"

Dokumentär: "Ångrarna", Marcus Lindeen

Kortfilm: "Tussilago", Jonas Odell

Gullspira för insatser inom barnfilmen: Lisbet Gabrielsson, producent

Hedersguldbagge: Mona Malm

Foto: Arild Wretblad, "Snabba cash"

Särskilda insatser: Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson och Magnus Börjeson, "Sound of noise", Åsa Mossberg, klippare på "Svinalängorna" samt Jeanette Klintberg, rollbesättare för "Snabba cash"

Biopublikens pris: "Änglagård - tredje gången gillt"

ANNONS