Guldbaggegalans väntade svar på kritiken – gör en pudel

Efter hård kritik mot Guldbaggegalan görs regelverket om. Debutanter ska nu åter kunna nomineras i skådespelarkategorin.
– Vi har gjort en ordentlig utvärdering och lyssnat på branschen, säger Guldbaggejuryns ordförande Anna Carlson.

ANNONS
|

Inför Guldbaggegalan 2024 infördes nya regler. Speciellt förändringen när det gällde skådespelarpriset möttes av hård kritik.

Tidigare var rekommendationen att nomineringar bör gå till skådespelare med minst en rollprestation bakom sig. I det nya regelverket ändrades ordet ”bör” till ”ska” – vilket gjorde att debuterande skådespelare inte kunde nomineras.

Det drabbade inte minst huvudpersonerna i Mika Gustafsons systerdrama ”Paradiset brinner” som alla tre debuterade i sina roller. Ingen av dem hade någon Guldbaggechans, även om deras insatser var avgörande för filmen, som utsågs till Årets bästa film.

Under prisutdelningen meddelade filmens producent i SVT:s direktsändning att de tre skådespelarna skulle få dela på priset.

ANNONS

Guldbaggejuryns ordförande: ”Varför ska vi ha en specialregel?”

Efter den omfattande kritiken mot reglerna gör Guldbaggejuryn nu en pudel.

På onsdagen lades nyheter i Guldbaggens regelverk ut på hemsidan. Där framgår att kravet på tidigare skådespelarerfarenhet för att kunna nomineras slopas.

– Det blev en så stark reaktion att Filminstitutet bestämde sig för att göra en ordentlig utvärdering, förklarar Guldbaggejuryns ordförande Anna Carlson.

Efter en utfrågning i branschen ”på bred front” blev resultatet enligt henne 50-50 för respektive emot en regeländring.

– Då tyckte vi att varför ska vi ha en specialregel för en enda kategori när ingen av de andra kategorierna har det? frågar Anna Carlson retoriskt.

– Nu hoppas vi att det här ska bli lika bra för alla.

Priset för Årets nykomling återinförs

I samband med att kravet på tidigare erfarenhet i skådespelarkategorin tas bort återinförs också priset Årets nykomling.

– Vi tar tillbaka det priset helt enkelt. Om man ser en debutant eller en begåvning så vill vi uppmuntra dem att fortsätta med film, förklarar Anna Carlson.

Årets nykomling är inte en ny Guldbagge utan ett annat slags pris. Det kommer att delas ut till en lämplig person fritt inom galans kategorier.

Tror du att den massiva kritiken mot galan 2024 kan ha skadat Guldbaggen?

ANNONS

– Nej det tror jag inte – tvärtom. Det är jättebra och viktigt att branschen reagerar så att vi på Filminstitutet kan göra en ordentlig utvärdering. Vi vill ju se till att det blir bra och rätt.

LÄS MER:Punkiga ”Paradiset brinner” är en värdig Guldbaggevinnare

LÄS MER:Recension: ”Paradiset brinner” i regi av Mika Gustafson

LÄS MER:Snežana Spasenoska gör succé i SVT-serien ”Painkiller”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS