Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Guillou: Okända bojkottar bokmässan

Hittills har 139 författare valt att bojkotta årets bokmässa i Göteborg i protest mot att den högerextrema tidningen Nya Tider får ställa ut. Jan Guillou är inte en av dem. Till Dagens Nyheter säger han sig vara överraskad över hur många som skrivit på uppropet.

- Det är förvånansvärt många författare som har undertecknat det här. De flesta är okända och har på det sättet råd att bojkotta hur mycket som helst, men jag finner också min nära vän Göran Rosenberg där och det förvånar mig, säger han.

Precis som under förra årets debatt försvarar Guillou Nya Tiders medverkan.

- De är väldigt obehagliga, men att jag är emot sådana här figurer innebär inte att jag är emot yttrandefriheten, säger han till DN.

LÄS MER: 127 författare bojkottar Bokmässan

"Motståndare till yttrandefrihet"

Bland namnen som skrivit under uppropet finns en rad Göteborgsprofiler, bland dem författarna Johannes Anuyru, Khashayar Naderehvandi, Mattias Hagberg, Malin Lindroth och Mikael van Reis.

- Jag hoppas att vår författarstrejk får Bokmässan att ta sitt förnuft till fånga. Nya tider-sympatisörer vill genom hembesök hos journalister och mobbingkampanjer skrämma dem till tystnad. För oss journalister som råkat ut för det är det jättejobbigt. Så jobbigt att det i längden kan leda till att du drar dig för att skriva om vissa saker. Det här är en grupp människor som är motståndare till yttrandefrihet. Då är det en tankevurpa att tänka att de måste få delta på mässan i yttrandefrihetens namn, har författaren och GP-medarbetaren Mattias Hagberg tidigare sagt till GP.

Bokmässans vd Maria Källsson har valt att enbart kommentera författarstrejken i ett kortfattat mejl. Så här skriver hon:

"Vi beklagar att dessa författare inte kommer till årets bokmässa. Men vi respekterar fullt ut att de har en annan ståndpunkt än vår. Åsiktsfrihet gäller naturligtvis även de författare som avstår från att delta."