Gör en utflykt till Borås och se konstbiennalen
Gör en utflykt till Borås och se konstbiennalen Bild: Hendrik Zeitler

Guide: sommarens utflyktsmål till konsten

Äntligen sommar – och det finns ingen tid bättre lämpad för utflykter. Och konst. Leta dig ut från stan och ta hjälp av GP:s guide till sommarens bästa utflyktsmål till konsten.

ANNONS
|
Jaume Plensas storslagna skulptur ”Anna” på Skulptur i Pilane - väl värt ett besök i sommar.
Jaume Plensas storslagna skulptur ”Anna” på Skulptur i Pilane - väl värt ett besök i sommar. Bild: Peter Lennby

Skulptur i Pilane på Tjörn, t.o.m 18/9

Gör en utflykt till Tjörn ‒ här kan du både bada och besöka det gamla gravfältet där skulpturverken samexisterar med vacker, levande natur där djur betar fritt. Skulpturparken är ett givet utflyktsmål för den som vill se monumentala verk av bland andra Charlotte Gyllenhammar och Jaume Plensa, utplacerade mitt i det karga Bohuslänslandskapet.

Gör i närheten: Besök också Nordiska akvarellmuseet och se den belgiska konstnären Hans Op de Beecks i utställningen ”Vanishing point”.

Lovisa Ringborn med verket ”Wanderer” på Alma löv museum of unexpected art.
Lovisa Ringborn med verket ”Wanderer” på Alma löv museum of unexpected art. Bild: Staffan Jofjell

Alma Löv Museum of unexpected art i Östra Ämtervik, t.o.m 1/9

Det här egensinniga samtidskonstmuseet på den värmländska landsbygden är en unik kulturdestination som bjuder på mycket. Museet består av ett tiotal paviljonger utspridda i naturen, och huvudbyggnaden Pales Oranjestraat som har både teatersalong, utställningssalar och café. Årets tema är hemmet under titeln ”A place to call home”, där tio inbjudna konstnärer tolkar tematiken.

ANNONS

Gör i närheten: Från konst till litteratur ‒ i närheten av Alma Löv ligger Mårbacka, Selma Lagerlöfs ståtliga hem som blivit museum.

Elin Stampes verk ”Disrupting ebb and flow” under Borås art biennal.
Elin Stampes verk ”Disrupting ebb and flow” under Borås art biennal. Bild: Hendrik Zeitler

Borås Art Biennal, t.o.m 15/9

Årets upplaga av konstbiennalen i Borås blir den åttonde som Borås konstmuseum arrangerar ‒ detta år med titeln ”Layers, Loops, Lines” där medverkande konstnärer på olika sätt utforskar tid, rum och plats. Biennalen är ett utmärkt tillfälle att besöka såväl konstmuseet som staden, då många av konstverken finns runt om i stadskärnan. Läs GP:s kritiker recensera biennalen här.

Gör i närheten: Strax utanför stan ligger Bruket i Wiared med välrenommerad restaurang. Därtill café, butik och hotell i lantlig miljö. I Borås finns också museet Abecita Popkonst och Foto, där pågår en samlingsutställning med fotografen Elisabeth Ohlsons.

Verk av den argentinska konstnären Eduardo Navarro på Wanås.
Verk av den argentinska konstnären Eduardo Navarro på Wanås. Bild: Eduardo Navarro

Wanås skulpturpark i Knislinge, året runt

Här i den lummiga bokskogen i nordöstra Skåne finns Wanås skulpturpark med internationell samtidskonst. Här kan besökare vandra runt bland de omkring 70 platsspecifika skulpturerna och installationerna av bland andra Yoko Ono och Ann-Sofie Sidén. Just nu pågår grupputställningen ”The ocean in the forest” där fyra internationella konstnärer bjudits in för att tolka titelns drömlika väsen med verk som utforskar den intuitiva förbindelse vi har till havet genom våra kroppar, cellulära och genetiska minnen.

ANNONS

Gör i närheten: Åk några mil och kom till Kristianstad, ät och drick gott på restaurangen Smaca. Eller besök den hisnande vackra renässanskyrkan Heliga trefaldighets kyrka.

Arvida Byström har sin första stora soloutställniung ”Cut the cake” på Dunkers.
Arvida Byström har sin första stora soloutställniung ”Cut the cake” på Dunkers. Bild: Arvida Byström

Dunkers kulturhus i Helsingborg, t.o.m 4/8

Dunkers är Helsingborgs konst- och scenkonsts egna hus, vackert beläget precis vid vattnet. Förutom den permanenta utställningen om Helsingborgs historia pågår just nu Arvida Byströms första stora soloutställniung ”Cut the cake” som utforskar den plats nakna kroppar har på internet, och fotografen Julia Lindemalms ”De andra” med djuren och människans relation till naturen i fokus.

Gör i närheten: Ta en tur till Sofiero slott, vars park tagit pris som en av Europas vackraste.

Lars Lerins ”Resa i Nordland I–VIII” på Ravinen kulturhus
Lars Lerins ”Resa i Nordland I–VIII” på Ravinen kulturhus Bild: Mette Ottosson

Ravinen kulturhus i Båstad/Norrviken, t.o.m 29/9

På Bjärehalvön i Skåne ligger Ravinens kulturhus vid Norrvikens trädgårdar, med en stor konsthall och en skulpturpark utanför. I år visas verk av Lars Lerin, som anses vara Nordens främsta akvarellmålare, i utställningen ”Lars Lerin ‒ så långt ljuset räcker”. Här står det särskilda Lerinska ljuset i centrum.

Gör i närheten: På Bjärehalvön finns mycket vacker natur att se, bland annat Hovs hallars dramatiska landskap känt från Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet”.

Läs med på GP kultur:

LÄS MER:Recension: ”As Dreamers Do” på Bohusläns museum

LÄS MER:Här är Göteborgs nya offentliga konstverk som kom under 2023

LÄS MER:Guide: Så blir konstvåren 2024

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS