Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Dorsin spelade statsminister Stefan Löfven i Grotescos flyktingmusikal, som nu vunnit tv-priset Guldrosen. Arkivbild.

Grotescos flyktingmusikal vann Guldrosen

Grotescos flyktingmusikal belönas med tv-priset Guldrosen för bästa humorprogram. Det är fjärde gången en svensk tv-produktion tar hem det prestigefyllda priset, som delas ut i Berlin.

Avsnittet "Flyktingkrisen – en musikal" var en del i serien "Grotescos sju mästerverk" och sändes i SVT i november 2017. Tanken bakom avsnittet var att skildra något som låg nära i tiden. Till en början var gruppen inne på att välja ett mer lättsamt ämne.

- Men sedan kom vi på att vi ville göra en musikal och det var så idén om att göra någonting om flyktingkrisen föddes, har Henrik Dorsin tidigare sagt till TT.

Nu belönas avsnittet med det mest anrika tv-priset i Europa. Senast ett svenskt humorprogram placerade sig i tävlingen var 2002, då "Hipp hipp", som då fick en silverros, numera vinner även humorprogrammen en guldros.

"Flyktingkrisen – en musikal" är en satirisk betraktelse av det politiska spelet kring det stora mottagandet av flyktingar under hösten 2015. Statsminister Stefan Löfven spelas av Henrik Dorsin och övriga Grotescomedlemmar porträtterar både inhemska och internationella politiker, som Tysklands Angela Merkel.

"Vi är så glada och stolta att Grotesco fått en så tung internationell utmärkelse. Grotescogänget har en unik förmåga att träffsäkert skämta kring såväl det aktuella och allvarliga som det vardagligt absurda. Vi är otroligt glada att få jobba tillsammans med dem", säger Lena Glaser, programdirektör på SVT i ett pressmeddelande.