Grotesco provocerar igen

ANNONS
|

2009 orsakade Grotesco diplomatiska förvecklingar med sin version av ryska nationalsången.

Nu skojar de med "Du gamla du fria".

-Kan vi ge Ryssland en känga kan vi göra det mot oss själva, säger medlemmen Micke Lindgren.

Ett smakprov ur humorkollektivet Grotescos video "Blanda upp" har redan legat på Youtube några dagar. Men inte vad som kan bli det mest kontroversiella avsnittet. I videon, som avslutar avsnitt ett, har en vit kvinna och en svart man sex medan hon stönande sjunger "Du gamla du fria".

-Det är en drift med svenskarnas nationalism. Jag tycker att det är jättefascinerande att nationalsången är så minerad mark, säger Micke Lindgren som den här gången också regisserat "Grotesco".
-Hela grejen med Sverigedemokraterna är att de kommer ur den gamla svenska nationalism som vi alla har. Den måste vi göra upp med först. Vi kan inte bara kalla Sverigedemokraterna nazister och gå därifrån.
Svartare humor

Henrik Dorsin säger att den eventuella tittarstorm som kan bli följden av videon "bara gör den mer angelägen".

-Det är jobbigt att tänka på att folk kan bli arga, men det får aldrig hindra en att göra det man tror på.

De åtta avsnitten av Grotesco, som har premiär i SVT Play på fredag och i tv på måndag, har formen av en längre sketch, ett tema, som blandas upp med kortare nummer. Alla i den fem personer starka skrivargruppen är överens om att humorn den här gången är mörkare.

ANNONS
-Det är svart trams. Mer politik, mer inriktning på saker vi irriterar oss på. Men skrattet vinner, säger Henrik Dorsin.
-Vårt kartotek av skämt innehåller mycket av råttan-på-repet, vända-på-steken. Ett exempel är sketchen om "Svindemokraterna" i första avsnittet. Där kommer en främlingsfientlig skåning in i riksdagen och flyttar till Stockholm där han själv utsätts för främlingsfientlighet.

Rikard Ulvshammar fyller i:

-Den sketchen skrev vi för ett år sedan, samtidigt som Sverigedemokraterna hade partikongress. Det visade sig bli en profetia.
  1. Humorkollektivet Grotesco har jobbat ihop under olika namn i tolv år men fick ett genombrott när de vann SVT:s "Humorlabbet" 2006. Deras första tv-serie, på åtta avsnitt, sändes hösten 2007 och fick fina recensioner.
  2. Sketcherna i Grotesco skrivs av Micke Lindgren, Henrik Dorsin, Per Andersson, Rikard Ulvshammar och Per Gavatin.
  3. De fick sitt stora genombrott vid 2009 års Melodifestival. Det var då de framförde sina "Tingeling"-sketcher, som började med en sliten dansbandslåt och slutade med en bombastisk Globenshow - och ryska diplomatiska protester för att gruppen vanhedrat den ryska nationalsången.
ANNONS