Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Grelsson Almestad är författare och kulturskribent. Medverkar regelbundet i GP.

Grelsson Almestad: Allmängiltig studie av olycklig kärlek

Under hösten 2013 hände något märkligt på Instagram. Det sedvanliga bildflödet av mat, solnedgångar och husdjur delade plats med en bok. Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande var både den mest fotograferade och mest lästa boken i mångas bekantskapskrets.

Vari ligger dragningskraften? Den nu Augustpris-belönade romanen är en allmängiltig studie av den olyckliga kärleken och subtila maktförhållanden i relationer. Knappt någon människa har gått genom livet utan att någon gång skickat lite för många sms utan att få svar eller letat efter tecken på att jo kanske, det blir nog vi två till slut i alla fall.

Det är en såväl rolig som smärtsam uppgörelse med en erfarenhet som vi alla delar och en känsla som trots sin alldaglighet är oändligt svårhanterlig. Storheten i romanen ligger också i språket: där Andersson i mitt tycke ofta blir onödigt tillkrånglande i sin sakprosa, bland annat i de återkommande ledartexterna i Dagens Nyheter, tonas samma rationella röst här ner till en exakt saklighet som ger romanen en sällsam skärpa.

Det hade dock varit än mer glädjande att se Athena Farrokhzads Vitsvit ta hem priset. En storslagen lyrikdebut som i både ton och innehåll bjuder in till en värld av gränser som passerats och som återstår att korsa. Men tills Augustpriset får en egen lyrikklass lär poesin fortsätta få några pliktskyldiga nomineringar, för att sedan ständigt förlora mot romaner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.