Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Grattis Tomas von Brömssen!

Idag fyller den folkkäre göteborgaren Tomas von Brömssen år. Födelsedagen spenderar han i ett spektakulärt nordnorskt fjällandskap.

När GP får tag i den nyblivne 74-årige urgöteborgaren har han redan hunnit äta det han beskriver som en delikat nordnorsk chokladkaka. Som att inte det vore nog så serverades den dessutom med glass.

– Just nu står jag mitt i det fantastiska fjällandskapet, men jag är på väg till Tromsö, berättar Tomas von Brömssen över telefon för GP.

LÄS OCKSÅ: Tomas von Brömssen fick medalj av kungen

Han är mitt uppe i arbetet med Bo Hermanssons nya film. Den innebär en spännande resa för Brömssen själv.

– Vi gör en film om norsk och svensk humor.

Hur går det?

– På ett personligt plan är det väldigt roligt eftersom jag har varit väldigt mycket i Norge. Det är lite som mitt andra hemland, menar Brömssen.

 

Gräver i nordisk humor

Han vill inte avslöja allt för mycket om vad filmen handlar om. Fast på frågan om vad det är för skillnad mellan våra länders humor finns en ledtråd:

– Det är det jag ska ta reda på. Jag tänker att vi i grunden har samma typ av anglosaxiska humor. Albert och Herbert blev väldigt populär här och den populariteten är anledningen till att jag själv jobbat mycket i Norge.

Manuset till den svenska serien är faktiskt en översättning av komikerparet Ray Galton och Alan Simpsons tv-serie Steptoe and Son. Den sändes på brittiska BBC 1962-1965 samt en andra omgång 1970-1973.

 

"Han har hjälpt mig"

Relationen med regissören Bo Hermansson har varit betydelsefull för Tomas von Brömssen. Hermansson har växlat mellan att arbeta i Sverige och Norge. Han har odlat buskistraditionen på scen, såväl på tv som på film.

LÄS MER: Rolv "Fleksnes" Wesenlund död

Bland Hermanssons största publikframgångar finns den göteborgska tv-serien Jubel i busken (1968–75) med Sten-Åke Cederhök som förgrundsfigur, Fleksnes’ fataliteter (1972–82) med den norske komikern Rolv Wesenlund och Albert & Herbert (1974–82) där Cederhök och Brömssen tillsammans trollband publiken. 

– Vi har gjort mycket ihop. Han har hjälpt mig i över 25 års tid, säger Tomas.

LÄS OCKSÅ: Tomas von Brömssen: Nästan allt på plats

För 25 år sedan gjorde Tomas von Brömssen sin allra första revy. Det blev en succé som spelades i Göteborg innan den flyttade vidare till både Stockholm och Oslo. Denna följdes sedan upp av Tomas Revy II & III. Samtliga gjorde Tomas tillsammans med parhästen och regissören Bo Hermansson.

LÄS OCKSÅ: Årets Revyräv till von Brömssen

På frågan om Brömssen föredrar att vara ledig eller att jobba på sin födelsedag är svaret inte helt klart. Det här året blev det jobb eftersom att just detta ligger Brömssen varmt om hjärtat.

– Nu är det ingen tvekan om att jag vill jobba eftersom jag har det här projektet i knät. Dessutom får jag ju möjligheten att ha alla dessa vackra fjäll omkring mig att titta på.

 

"Jag får inte så mycket stryk"

Dessutom finns hans fru med på jobbresan. Hon har redan uppmärksammat hans födelsedag.

– Jag får inte så mycket stryk och så fick jag en present i morse, säger Tomas med glimten som hörs via telefon i ögat.

Den senaste tiden har varit hektisk för den nyblivne 74-åringen. Sedan i november har han spelat in två tv-serier och en långfilm. 

LÄS OCKSÅ: Bergström tar cirkusen till biografen

Långfilmen Vilken jävla cirkus regisseras av Helena Bergström och beskrivs som en varm, känsloladdad och underhållande dramakomedi där vardagslivet ställs på ända och karaktärerna tvingas kliva ur sina komfortzoner. Filminspelningen ägde rum i Ulricehamn, men i det tempo som regerat i Tomas liv låter det snarare som att den spelades in för ett par år sedan.

LÄS OCKSÅ: Bytte Hollywood mot Haga

– Den var jag klar med för en månad sen... eller mer! Inspelningarna var i februari och mars. Det har varit ovanligt mycket det senaste året.

 

Lyxigt att välja jobb

Idag skattar sig Tomas lycklig över att han enbart jobbar med produktioner som han personligen tycker är intressanta. Parallellt spelar han den egna föreställningen ”Tidernas förälskelse” som han har turnerat med till och från i bortemot tio års tid, med ständiga moderniseringar och formskiften. Det låter nästan stressigt, men han menar att läget är under kontroll.

– Det är väldigt olika från år till år. Jag kommer vara ledig resten av maj och i sommar. Sen ska jag spela i en pjäs på Göteborgs Stadsteater till hösten, berättar Tomas, men vägrar sedan att avslöja vilken.

Vid 74 års ålder menar Tomas att han inte har något generellt mål i livet. Istället fylls varje levnadsår med olika delmål.

– Varje avklarad produktion är ett mål. Det är en ynnest att få välja exakt vad jag vill göra och skippa resten. Det är jag väldigt tacksam över. Jag tackar nej till väldigt mycket. Än så länge tycker jag att det är kul att jobba så det kommer jag att fortsätta med så länge känslan finns kvar.