Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Granskningnämnden, fylla och hyllningar

Trots att Historieätarna bara sänts i tre säsonger har serien rört upp känslor. Hyllningar av varvats med kritik mot vidlyftig alkoholkonsumtion och uppmaningar om anmälan till Granskningsnämnden.

Hyllningarna

Historieätarna hade premiär den 15 november 2012 med ett avsnitt om Stormaktstiden. Programmet sågs av 679 000 personer. Redan avsnitt tre sågs av över 900 000 personer. I TV-krönikor hyllades programmet för balansen mellan underhållning och folkbildning.

"Det sprakar om deras personkemi, Erik Haag levererar en sällan skådad kanonad av träffsäkra kommentarer och Lotta Lundgren briljerar med både sitt matkunnande och sitt vältajmade minspel." skrev GP:s Johanna Hagström. "Årets programledare" skrev Aftonbladets Fredrik Virtanen. 

Fylleriet

Genom den svenska historien har det druckits en hel del alkohol, vilket också speglats i Historieätarna. En kräftskiva på 20-talet ledde till att Erik Haag fick bad om ursäkt för de många snapsarna som slank ner, och i den senaste säsongen var det ett vidlyftigt antal Hot shots i 90-talsavsnittet som fick IOGT-NTO att ryta ifrån.

LÄS MER: Producenten försvarar Historieätarna

Romans och skilmässa

När serien inleddes 2012 var Erik Haag fortfarande gift med Martina Haag. När tredje säsongen avslutas är de skilda, Erik Haag och Lotta Lundgren har bekräftat att de är ett par, och Martina Haag har hunnit skriva en roman som är baserad på triangeldramat.

​Anmälningarna

I årets säsong riktades kraftig kritik mot programmet för avsnittet om . Författaren Thom Lundberg skrev i Svenska Dagbladet om hur seriens användande av ordet "tattare" var djupt kränkande mot svenska romer. "Problemet är [...] att det kontextlösa användandet av begreppet reproducerar en felaktig bild av mitt folks ursprung, osynliggör vår historia, och stjäl vår identitet." skrev Lundberg. 

Frantzwagner Sällskapet, som arbetar för att bevara romsk kultur i Sverige, uppmärksammade avsnittet, och flera anmälningar kom in till Granskningsnämnden.

Priserna

2013 belönades Historieätarna med TV-priset Kristallen i kategorin Årets livsstilsprogram. Samma år nominerades Erik Haag i kategorin Årets manlige programledare. Lotta Lundgren fick ingen nominering, vilket ledde till stark kritik mot Kristallens styrelse. De hänvisade i sin tur till SVT, som själva nominerar sina programledare. Och enligt SVT var det tittarna som istället röstat fram Gina Dirawi. Lotta Lundgren kommenterade det hela på Twitter: "Jag säger att det är skitlöjligt att sortera programledare på kön. Och hoppas att Erik vinner."

2015 tilldelades de Ugglepriset av Humanistiska föreningen vid Stockholms universitet, för "kreativt och nyskapande främjande av intresse för mänskliga förhållanden genom historien, riktat till stora och små, och för att, genom maten, även ha lyft barnens roll i historien."

LÄS MER: Historieätarna-bolaget i konkurs

Julkalendern

Förra året låg Historieätarna till grund för SVT:s julkalender, Tusen år till julafton. Serien presenterade olika epoker i historien ur barnens perspektiv. Men serien kommer inte att kunna ses igen. Bolaget Freemantle, som ägs av Sony, var delaktiga i att ta fram originalkonceptet bakom Historieätarna, och menar att de därför också äger rättigheterna till Tusen år till julafton. Efter hot om stämning valde SVT att inte ha julkalendern tillgänglig på SVT play efter att den sänts i TV. 

Gympavideon

Programledarduons besök i 1980-talet bör snarare ses än beskrivas.