Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grandmaster Flash blir inte bara den förste hiphop-artisten som får Polarpriset, han var också genrens första att väljas in i amerikanska Rock´n´Roll Hall of Fame. Pressbild.

Grandmaster Flash om Polarpriset: Rätt coolt

Inte heller Polarprisnämnden kan längre ignorera hiphopen. Årets pris i den populärkulturella kategorin går till en av genrens verkliga pionjärer: Grandmaster Flash.

Svaret är lika kort som givet när TT ringer upp pristagaren i New York:

- Flash.

Men likgiltig är han inte. Grandmaster Flash bedyrar att han är väldigt, väldigt glad över att ha fått Polarpriset.

- Det betyder att mitt bidrag till hiphopkulturen får ett erkännande, säger han och fortsätter:

- Vi människor gör ofta saker som andra aldrig får reda på. Att jag då får det här priset för bidrag till mitt område... jag blir nästan mållös.

Grandmaster Flash föddes i Barbados men växte upp i New York. Det var i utsatta kvarter i Bronx på 1970-talet som den nu 61-årige Joseph Saddler började experimentera sig fram till ett alldeles eget sound. I dag räknas han som en av hiphopens verkliga pionjärer. Men när han började fanns varken mixerbord eller "scratching" och han var tvungen att själv uppfinna ett sätt att få skivan att fortsätta röra sig, trots att man drog den fram och tillbaka med händerna. Han snickrade ihop sin egen utrustning, med material från soptippar, tygfabriker och mataffärer.

"Rätt coolt"

Juryn motiverar priset med att "Grandmaster Flash är en vetenskapsman och en virtuos som visat att skivspelare och mixerbord kan vara musikinstrument".

- Oj, det är rätt coolt. Jag ser mig faktiskt som en vetenskapsman, men en virtuos, wow, okej, säger han.

- Men som pojke gjorde jag research med delar från skivspelare och förstärkare, satte ihop de ena med de andra. För vi hade inte mycket i min familj under min uppväxt. Jag fick gå till skrotupplag och hämta gamla delar som folk slängt för att kunna förverkliga det jag hade i mina tankar.

Tillsammans med rapparna i gruppen The Furious Five gjorde han "The Message", en av hiphophistoriens viktigaste låtar. Med singeln ”The adventures of the wheels of steel” från 1981 har han påverkat hela populärmusikens utveckling.

Grandmaster Flash var den förste som gjorde en hel skiva av bara samplingar, den förste som scratchade och den första som loopade trummaskiner live. Han beskriver själv sin teknik som matematisk snarare än intuitiv – och säger att han fortfarande känner en hunger att utvecklas med hjälp av nya teknik.

- Jag tycker att det är lika spännande att arbeta med mjukvara som hårdvara. Fortfarande en vetenskapsman, som fortfarande försöker få till det. Det är bara "trial and error" om och om igen. Det är bara så man får till det bästa ljudet, de bästa resultaten.

Pris till violindrottning

Sammanlagt är det tre pristagare i år – som alla får en miljon vardera. Utvald är också den tyska violinisten Anne Sophie-Mutter som har fått epitetet "violindrottningen". I juryns motivering står det: "Med sin Stradivarius under hakan är Anne-Sophie Mutter inte bara en temperamentsfull och riskvillig musiker, utan en historieberättare."

- Jag hoppas jag berättar de historier Mozart ville berätta åtminstone! Jag tror han skulle ha uppskattat det här priset oerhört mycket, säger Mutter till TT.

Hon känner sig ödmjuk inför det svenska erkännandet.

- Det är fascinerande med Polarpriset att man erkänner musikens många olika språk. För mig är musiken ett lim som håller ihop samhället. Den är fri från dogmer och religion och erbjuder ett rum där alla kan vara lika mycket värda. För det behöver vi.

Musik till barnen

Årets tredje Polarpris går till Stiftelsen Playing for Change. 2002 startade Mark Johnson och Whitney Kroenke rörelsen, utifrån en övertygelse om att musik kan överbrygga gränser. Numera driver Playing for Change 15 musikskolor runt om i världen, bland annat i Marocko, Brasilien och Sydafrika. De ger varje vecka tusentals barn tillgång till gratislektioner i dans, instrument, musikteori och språk.

"Att vara i samma sällskap som dem som har fått oss att älska musik under så många år är verkligen en ära", säger Whitney Kroenke i ett pressmeddelande.