Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ametist Azordegan. Arkivbild.

Grandmaster Flash – en musikalisk akrobat

Genom att ge Grandmaster Flash Polarpriset visar prisnämnden en förståelse för när och hur hiphopen blir en genre att räkna med, menar musikjournalisten och hiphopexperten Ametist Azordegan.

Grandmaster Flash var inte den förste hiphoparen, men det var genom honom som genren fick medial uppmärksamhet och spred sig utanför New York.

Musikalisk akrobatik

På det viset var han avgörande, enligt Ametist Azordegan. Hon tycker att Polarprisnämnden genom sitt val verkligen lyfter fram vad hiphopmusiken handlar om:

- Att blanda rappen, den rytmiska musikaliska talade sången, med hiphopdj:ens specifika sätt att lägga "cuts" och "beatmixa" så som han gör är musikalisk akrobatik, säger hon.

- Det här är en fantastisk sak som Polarpriset har gjort, det här är en person som gör att hiophopkulturen etableras. Av den anledningen och för att han är så tidig med att lägga grundbulten till hur hiphopen uppfattas, inte minst medialt, är det här ett fantastiskt val.

Även Tina Mehrafzoon på "Musikguiden" i P3 konstaterar att Grandmaster Flash lade grunden för hur hiphopen skulle låta och ser honom som en självklar pristagare. Hon anser även att Polarpriset inte hade kunnat behålla sin relevans om prisnämnden fortsatt att bortse från hiphopen.

- Det hade varit konstigt om juryn hade dröjt på det ytterligare, hiphopen är en så otroligt stor genre, säger hon.

Erkännande av kvinnliga musiker

Även valet av violinisten Anne-Sophie Mutter applåderas. Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, musikkritiker på Dagens Nyheter som bland annat har skrivit en bok om klassisk musik, tycker att hon är en välförtjänt pristagare.

- Tidigare när kvinnor har fått Polarpriset inom den klassiska genren har det oftast gått till sångare eller tonsättare. Att det nu går till en kvinnlig instrumentalist är viktigt. Det har hänt tidigare, men det är ett ytterligare erkännande av kvinnornas roll inom den klassiska musikertraditionen, säger han.

Ringskog Ferrada-Noli beskriver Anne-Sophie Mutter som en musiker som håller traditionen av den klassiska musiken högt, med ett varmt och mjukt spel som tilltalar många.

- Hon är en ganska lättillgänglig musiker. Så det är inget val där Polarpriset sticker ut hakan, säger han.