Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/58

Grammy: Alla vinnarna av Årets album

Från 1959 till 2016. Från Frank Sinatra till Taylor Swift. GP listar alla vinnarna av det prestigefyllda Grammypriset Årets album.

Under natten mot måndagen, svensk tid, går den amerikanska Grammygalan av stapeln i Los Angeles. Hundratals kändisar är då på plats för att tävla om att vinna i kategorier så som årets skiva, årets låt och årets nykomling. 

LÄS MER: Frank Ocean dissade Grammygalan

Grammygalan är världens största musikpris och har funnits ända sedan 1959. Flera av världens största artister genom tiderna har plockat hem flertalet statyetter genom decenierna, till exempel Michael Jackson och U2. 

Tre vinster var

En av de mest prestigefyllda kategorierna är Årets album, ett pris som fem artister roffat åt sig hela tre gånger var. Nämligen Frank Sinatra, Stevie Wonder, Paul Simon, Daniel Lanois (som producent) och Bob Ludwig (för mastering). 

Mest nominerad i kategorin är dock Paul McCartney som nästan knyckte statyetten fem gånger som en del av The Beatles, tre gånger som soloartist och en gång som en av medlemmarna i Wings.

Yngsta kvinnan 

2010 vann popartisten Taylor Swift priset för årets album med Fearless. Hon blev då, som 20-åring, den yngsta kvinnan att någonsin vinna priset. När hon sex år senare även tog hem samma pris för albumet 1989 blev hon dessutom den enda kvinnan som vunnit två gånger.

LÄS MER: Så många nomineringar har superstjärnorna

I bildspelet här ovan kan du se vilka som vunnit priset Årets album genom tiderna från 1959 fram till 2016.