Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

The Runaways-medlemmarna Vicki Blue, Lita Ford, Sandy West och Joan Jett i samband med en spelning i Stockholm 1977.

Grabbgäng stormade Runaways spelning

Rockbandet The Runaways fick oväntat besök uppe på scenen när de gästade Östervåla utanför Uppsala. Den sjunde delen i sommarserien "Konsertminnet" handlar om bandets udda turnéupplevelse.

I slutet av 70-talet nådde The Runaways ganska stora framgångar med låtar som "Cherry bomb" och "Wasted". 1978 kom de till Sverige för en folkparksturné. Först ut var Malmö, sedan arbetade bandet sig upp vidare genom Sverige.

Den 17 juni stannade folkvagnsbussen till i uppländska Östervåla för en konsert på Skogsvallen, men bara efter några låtar lämnade bandet scenen.

- Det var ett stort grabbgäng med idioter som betedde sig illa. De kastade grejer och skrek, säger Anders Tengner som följde med under hela turnén och skrev för tidningen Posters räkning.

- Det var säkert för att The Runaways var tjejer. Det var killar som skulle hävda sig och var avundsjuka för att tjejerna fick stå på scenen och spela.

Efter ett tag kom bandet ut på scenen igen. Publiken tryckte sig mot kravallstaketet som var en stor träbjälke. Kort in i den fortsatta spelningen brast bjälken och ett gäng killar stormade scenen.

- Bandet kom springande och skrek: "Vi måste dra fort som fan", berättar Anders Tengner.

The Runaways gjorde skäl för sitt namn och flydde tillsammans med Anders Tengner. Väl på plats i sina rum på Esso motorhotell utanför Uppsala kunde de pusta ut.

Men bara för ett tag. Några veckor senare jagades de ut ur Sundsvall av ett gäng raggare när Joan Jett var för förkyld för att sjunga.