Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

GPTV: Följ Bokmässan live

GP är på plats under Bokmässan med en monter fylld av diskussioner och föredrag. Följ vår direktrapportering från Bokmässan 2016 genom GPTV LIVE.

18.00 Kristina Appelqvist

 

Hon har kallats för Sveriges Agatha Christie, bor i Skövde, och känner universitetsmiljön hon skriver om mer än väl. GP:s kulturchef Ingrid Norrman talar med Kristina Appelqvist om nya morddramat Smultron, bröllop och döden, tredje delen med litteraturforskaren och talskrivaren Helena Waller i huvudrollen.

17.30 Leif GW Persson

 

Leif GW Perssons har sagt att han ska lustmörda kriminalkommissarie Evert Bäckström i någon av sina kommande böcker. Är det dags i romanen Kan man dö två gånger? Maria Domellöf- Wik talar med författaren om kommissarien vars utstrålning tog honom ända till utlandslansering.

17.00 Karin Berglund

Video kommer inom kort. Karin Berglund har beskrivit sin egen trädgård i Mölndals Kråka som ett doft-ande, slutet rum. GP:s kulturchef Ingrid Norrman talar med henne om nya boken Det var en gång en trädgård, där hon berättar om sitt liv bland trädgårdar, om människor hon mött och böcker som inspirerat.

16.30 Anne Holt

Norska deckarförfattaren Anne Holt har alltid slutet klart för sig när hon börjar skriva. I nya deckaren Offline plockar hon åter in Hanne Wilhelmsen i handlingen. GP:s Ulla Sundström talar med författaren, som ägnat de senaste åren åt att studera samhällsförändringar som följer på rädslan för terror, vilket också är ett huvudtema i romanen.

16.00 Sara Kadefors

Tidigare i år kom hon med ungdoms-romanen Billie. Avgång 9:42 till nya livet. GP:s Maria Domellöf-Wik talar med henne om boken och huvudpersonen, fosterbarnet Billie, som med stort hjärta och klokskap utmanar idén om att vuxna alltid vet bäst.

 

15.30 Mark Isitt


GP:s arkitekturskribent Mark Isitt har väckt mycket uppmärksamhet med sina artiklar om bland annat fontänen på Götaplatsen, Heden och nya bostadsområdet vid Backaplan. Han samtalar om hur besluten fattas i Göteborg med GP:s kulturchef Ingrid Norrman.

 

 

15.00 Jan Guillou

 

 

 

Jan Guillou har kallat romanen Ondskan för sin största litterära framgång, eftersom den fick unga pojkar att läsa böcker. I år släpper författaren, debattören och kolumnisten sin sjätte bok i serien Det stora århundradet. GP:s kulturchef Ingrid Norrman talar med honom om boken Äkta amerikanska jeans. Det är 50-tal, grunden läggs för det svenska folkhemmet, Europa ligger i spillror och ungas influenser kommer från USA.

 

14.00 Roslund & Hellström: "Det fanns ingen kärlek kvar"

 

 

 

De var framgångsrika, lästa och prisade, men tröttnade på varandra. Författarduon Anders Roslund och Börge Hellström tog paus efter thrillern Tre sekunder, som kom 2009. Men nu är de till-baka. GP:s Jan Andersson talar med dem om nya thrillern Tre minuter som rör sig mellan Sverige, USA och Colombia.

 

13:00 Författaren och pastorn Tomas Sjödin: "Smärtan är tidsbegränsad men saknaden livslång"

Han tar gärna risken att bli lurad och tror hellre för mycket än för litet på människor. Hans krönikor i GP väcker många tankar om livet. Om det samtalar han med GP:s Gunilla Grahn-Hinnfors.

 

12.00 Bodil Jönsson: "'Anställningsbar" är ett av de fulaste orden"

Bodil Jönsson har introducerat begrepp som ställtid och tidstjuvar. Nu är det dags för lagomarbete. I nya boken Tio tankar om arbete skriver hon om våra vardagsliv och om arbetets roll i dag. GP:s kulturchef Ingrid Norrman möter professor Bodil Jönsson.

 

11.30 Alice Teodorescu intervjuar Ann Heberlein


Författaren och teologie doktorn i etik Ann Heberlein lämnar få oberörda.
Sedan januari år 2016 är hon kolumnist på Göteborgs-Postens ledarsida där hon inte väjer för de svåra frågorna och värderingskonflikterna i vår samtid. I ett samtal med ledarsidans chef och politiska redaktör Alice Teodorescu resonerar hon kring sina ställningstaganden och det svenska debattklimatet.​

 

11.00  Petter: "Svenska blir ett hatat ämne i skolan"

Hur får man unga att intressera sig för böcker? Kanske räcker det med 16 rader, det vill säga versmåttet för en raplåt? Så tänkte rapparen Petter Alexis Askergren, när han gav ut sin förra bok, 16 rader. Med den gav han unga lust att läsa och tilldelades Begriplighetspriset 2014. GP:s Jan Andersson talar med honom om nya boken Remix, i vilken han bjudit in en rad kända och kreativa personer att fritt tolka hans texter.

10.00  Alice Teodorescu: "Jag är en yttrandefrihetsextremist"

Hat och kärlek i sociala medier

Varför älskar vi att hata framför skärmen? En av Sveriges mest älskade och kritiserade debattörer Alice Teodorescu, GP:s
politiska redaktör, har själv upplevt mycket hat – och kärlek i sociala medier. Hur tacklar man det? Henrietta Johansson som är nyhetschef på GP Online, berättar om debattklimatet på nätet är i dag. Vi diskuterar även hur hat- och kärleksmeddelanden i sociala medier kan förvandlas till journalistik. Samtalsledare är Markus Hankins, onlinechef på GP.