Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malte Persson.

GP:s litteraturpris till Malte Persson

Ett författarskap med "tricksterns leklynne". GP:s litteraturpris 2011 går till Malte Persson.

På GP:s årliga boklunch i anslutning till Bokmässan avslöjade kulturchef Gabriel Byström på fredagen att årets pristagare är författaren Malte Persson. Enligt juryns motivering får han priset "för ett författarskap som med tricksterns leklynne och formsäker elegans uppdagat nya världar mellan jord, måne och underjord".

Malte Persson påpekade i sitt tacktal att det är lite lustigt att han får priset nu när han mer eller mindre förknippas med Stockholm, en stad han också är på väg att lämna.

- Jag säger som det står i baksidestexten till min första bok: det börjar i Göteborg, sen blir det bara ännu värre, sa Malte Persson.

Malte Person är 34 år, uppvuxen i Göteborg och bor i Stockholm. Han debuterade 2002 som författare med Livet på den här planeten och har därefter gett ut böckerna Apolloprojektet (2004), Dikter (2007), Edelcrantz förbindelser (2008) och tidigare i år sonettsamlingen Underjorden.

Göteborgs-Posten delar varje år ut sitt litteraturpris som är på 50 000 kronor och ska gå till en svensk, gärna västsvensk, författare som bidrar till litterärt högstående och nydanande skönlitterär produktion. Förra året gick det till Per Johansson och bland tidigare pristagare finns Mare Kandre (2000), John Ajvide Lindqvist (2006).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.