Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gabriel Byström; GP:s kulturchef.

GP:s kulturchef prisad av Aftonbladet

Årets mottagare av Aftonbladets Axel Liffner-stipendium är GP:s kulturchef Gabriel Byström som får 30 000 kronor för sitt publicistiska civilkurage i kampen mot mediabranschens profitjägare.

Stort grattis! Vilken var din spontana reaktion när du fick besked om priset?

- Jag blev otroligt glad, det är en fantastisk samling tidigare pristagare. 

Motiveringen hyllar det civilkurage du visat genom att öppet kritisera mediabranschens profitjägare, också inom den koncern du själv arbetar, Stampen. Var hämtar du kraft att vara obekväm?

- Det är, mer än på mycket länge, oerhört väsentligt att diskutera medias villkor och förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Kvalitetsjournalistik, som är en viktig del av demokratin, är till sin art kostsam. Det är nödvändigt att kontinuerligt belysa de betingelser under vilka journalistiken arbetar.

Läs också: Gabriel Byström: Trots mediekrisen -politikerna står lamslagna

Läs också: Gabriel Byström: Vad händer när ekonomerna styr mediebranschen?

Läs också: Gabriel Byström: Klyfta som hotar demokratin

Läs också: Gabriel Byström: Presstödet gör skillnad

Hur firar du det här?

- Det är en stor fest i Stockholm i kväll där även Aftonbladets litteraturpris delas ut.

Aftonbladets Axel Liffner-stipendium:

Aftonbladets Axel Liffner-stipendium är ett pris till kulturjournalister som instiftades 1984 när Aftonbladets dåvarande kulturredaktör Axel Liffner gick i pension. Liffner blev också den första mottagaren, 1984. Därefter har bland andra Göran Greider, Liv Strömqvist, Andres Lokko, Göran Rosenberg, Anita Goldman och Arne Ruth prisats.

Juryns motivering i år lyder:

"Det finns inte längre någon sund balans mellan siffrorna och bokstäverna. I kollisionen mellan kvalitetsjournalistiken och vinstkraven vinner allt oftare profitjägarna, trots att de goda bokstäverna är de goda siffrornas förutsättning.

När tidningsekonomin kärvar krävs en debatt om vad journalistiken är värd, vad demokratin får kosta och vad direktören för det hele egentligen förtjänar. Till det tarvas civilkurage.

 I Sverige finns en publicist som vägrat låta tystnaden triumfera. Med sällsynt integritet och saklighet, lika renons på behagsjuka som önskan om spektakulär positionering, har han tagit strid för oss alla.

 2014 års Axel Liffner-stipendium tilldelas Göteborgs-Postens kulturchef Gabriel Byström."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.