GP Kultur listar veckans nya böcker v. 40

Bland veckans böcker finns en skoningslös uppgörelse med en frånvarande far, poesi som rimmar och leker med bokstäver och ljud, en nyckelroman om berömda föräldrar, samt två stora biografier.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|
Fem böcker från veckan som gått

Jamaica Kincaid: "Mr Potter"

grade crossed
I ”Mr Potter” utgår Jamaica Kincaid från barnets vrede i denna skoningslösa anklagelse mot sin frånvarande far Roderick Potter. En skildring på prosajazz full av förakt på gränsen till lustfylld förnedring. Läs hela recensionen här.
Fem böcker från veckan som gått

Gunnar Broberg: "Mannen som ordnade naturen. En biografi över Carl von Linné"

grade crossed
I detta magnum opus och framtida standardverk rättar Gunnar Broberg till den lite skeva bild som eftervärlden har av Carl von Linné. Till biografins förtjänster hör analyser av den åldrade Linnés tänkande och verk. Läs hela recensionen här.
Fem böcker från veckan som gått

David Vikgren: "Materialvägensägen"

grade crossed
David Vikgren har skrivit ett slags uppdaterad arbetardikt med ett språkmaterialistiskt knådande av bokstäver och ljud, inrim och allitterationer. En veritabel njutning för munnen och helt enkelt omöjliga att inte läsa högt. Läs hela recensionen här.
Fem böcker från veckan som gått

Lena Einhorn: "Den tunna isen"

grade crossed
Lena Einhorns nyckelroman handlar om de berömda föräldrarna, att komma ut som lesbisk och kärleken till Nicki. Avsnitten om föräldrarna och orsakerna till sin egen mångåriga depression är lysande läsning. Läs hela recensionen här.
Fem böcker från veckan som gått

Erik Åsbrink: "Gunnar Sträng"

grade crossed
Få personer har haft en så central position under det svenska 1900-talet som Gunnar Sträng. Erik Åsbrinks biografi är en rak och lättläst överblick över politikernas politiker och socialdemokraternas socialdemokrat. Läs hela recensionen här.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS