Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

GP Kultur listar veckans nya böcker v. 39

Bland veckans böcker hittar vi en roman om knivmördaren Woyzeck, en historia med stort H om finska arbetarkvinnor i textilindustrin, poesi om poesiuppläsningar och en Bellmanbiografi med stort B.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Steve Sem-Sandberg: "W."

”W.” utgår från Georg Büchners oavslutade pjäs ”Woyzeck” och det verkliga rättsfall som låg till grund för pjäsen. Romanen kretsar kring fri vilja och skam, och genljuder med stort allvar mot vår tid. Läs hela recensionen här.

Susanna Alakoski: "Bomullsängeln"

I ”Bomullsängeln” ger Susanna Alakoski liv åt de finska arbetarkvinnornas historia. Det är en historia med stort H som drar upp skiljelinjer mellan släktingar, riskerar vänskaper och hotar liv. Läs hela recensionen här.

Athena Farrokhzad: "I rörelse"

”I rörelse” består av en rad fristående dikter om rörelser, politiska och personliga, och är en fantastisk blandning av tsunami och förhörsledarstil. En febrig, rolig och galen diktsamling skriven med sorgsen ironi. Läs hela recensionen här.

Ulf Karl Olov Nilsson: "Röstautograferna"

I ”Röstautograferna” granskas poesiuppläsningar och den mänskliga rösten vid sidan av dövstumhet, körsång och författarens pappas dövhet. Allra bäst är de självbiografiska partierna och de om just poesiuppläsningar. Läs hela recensionen här.

Carina Burman: "Bellman. Biografin"

På 750 sidor tas läsaren med på en resa till 1700-talets Stockholm där Bellman föds, lever och dör. Med örnlik överblick plockar Burman upp trådarna ur 200 års forskning och engagerar läsaren med kunskap och karisma. Läs hela recensionen här.