GP Kultur listar veckans nya böcker v. 45

Kolsvart framtidssatir, malmska valen, trettioåriga kriget, en fd. finansminister och Hasselblads jubileum. Där har ni veckans bästa böcker i ett nötskal.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|
Fem böcker från veckan som gått

Juli Zeh: "Tomma hjärtan"

grade crossed
Tyskland, åtta år efter Angela Merkels avgång, är spelplatsen för Juli Zehs satiriska roman. Zeh är en av vår tids stora berättare och hon ställer sina viktiga frågor med en kolsvart, osentimental humor som det inte går att värja sig emot. Läs hela recensionen här.
Fem böcker från veckan som gått

Maja Thrane: "Anvisning att konservera naturalier"

grade crossed
Maja Thranes vackert prosalyriska betraktelse över livet, döden och den malmska valen är en berättelse om människans rovdrift på naturen. Romanen är tunn, knappt hundra sidor, men väger tyngre än många tegelstenar.
Fem böcker från veckan som gått

Daniel Kehlmann: "Tyll"

grade crossed
Daniel Kehlmanns roman är en berättelse i skuggan av trettioåriga kriget. Bokens första hälft är ren njutning. Det är mörkt och magiskt. Men även underhållande, skriver GP:s Mattias Hagberg. Läs hela recensionen här.
Fem böcker från veckan som gått

Anders Borg: "Finansministern"

grade crossed
"Excel slår retorik" sa finansministern Anders Borg nöjt efter Alliansens valseger 2010. Nio år senare har den politiska kartan ritats om i grunden. Läs hela recensionen här.
Fem böcker från veckan som gått

Henrik Ekblom Ystén: "Hasselblads historia: Erna, Victor och kameran som fångade världen"

grade crossed
Det har gått 50 år sedan den första månlandningen och 40 år sedan Hasselbladstiftelsen bildades Nu kommer två böcker som uppmärksammar Erna och Victor Hasselblads livsverk. Läs hela recensionen här.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS