Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

GP hos mästerkocken Håkan Thörnström

Göteborgskrögaren Håkan Thörnström har blivit ett namn utanför finkrogarna under hösten sedan han samlat på sig medalj efter medalj i TV4:s Kockarnas kamp. GP:s Mikael van Reis träffade honom inför finalen.

Håkan Thörnström sitter i juryn för Årets kock, men i Kockarnas kamp var han inte domare utan deltagare.

Du är plötsligt i tv – tycker du om det?

– Det var otroligt kul och en intressant upplevelse. När jag blev tillfrågad av producenten Lena Styrén hade jag tänkt igenom saken. Jag var redo. Det jag hade en tanke om var att det kunde bli galet om man åker ut tidigt ur tävlingen. Det har med hedern att göra, men det hade blivit mer prestigeladdat om jag själv ställt upp i Årets kock. Fast vågar man inte riskera något kan man inte vinna något.

Hur ser du på avarterna i tv – stygga kockar som bara svär?

– Där känner jag att Kockarnas kamp är ett underhållningsprogram med värme. Det är ett lekfullt program – vi tävlar i att vispa äggvita snabbast men så finns samhörigheten. Då blir det inte lika allvarligt. Men när man väl ställs inför tävlingen spelar det ingen roll. Du måste vinna.

Jag ser att det är underhållande tv – både feelgood-tv och en sorts kockig manbarhetsövning. Är det kocksport med öppen utgång eller en sorts matteater som följer ett järnhårt manus? Förra säsongen tyckte jag man kunde se på Stefano Catenacci att han skulle förlora mot Tommy Myllymäki – det ser man på en italienare.

– För oss finns inget manus. Vi vet inget. Vi blir styrda hela tiden. Vi får ingen information om vad som skall hända. Det var det jobbigaste jag upplevt. Vi fick veta att kvart över åtta kommer två kamerateam och de följer er vid frukost, sedan fanns hela organisationen med smink och synk och kameror överallt. Stefano råkade göra några tokigheter som blev utslagsgivande – gravlaxsåsen blev mer en majonnäs. Det blev lite tetigt.

Det betyder alltså att vinnare och förlorare inte är korade på förhand?

– Vi är inte skådespelare. Vi får en order: ”Om en kvart är ni omklädda och så marscherar vi in i Ladan och tävlar!” Man hade en sådan hemsk ångest inför det där.

Du var nära att svimma utbrast du.

– Det är helt spontant – vi har åtta kameror på oss. Man kunde sedan fixa och trixa hur mycket som helst med medaljfördelningen om man ville, men det är definitivt inte en fejkad tävling.

Här ser vi som i senaste programmet tre vuxna män som kör ett örtrace med näsan i små bingar av kyndel och basilika. Sedan inträffar djup fruktan inför en såsduell och slutligen faller man på antingen timjan eller selleri. Lurar inte här en parodi på de tre musketörerna?

– Man måste le lite – det är inte en miljon som står på spel, men väl ens egen prestige. När du sitter hemma och gissar kan du mycket. När du står där är det en annan grej. Det finns faktiskt en himla massa timjansorter! Tidigare i tävlingen skulle jag stycka tio kycklingar – av den urladdningen hade jag träningsvärk i dagar.

Jag frågar om vad vi amatörkockar kan göra så här i oktober med alla äpplen som nu dröser ner i trädgårdarna.

– Gör äpplemust! Det gör vi.

Håkan Thörnström visar mig en mäktig apparat som framställer äpplemust. Det skall givetvis vara närproducerat. Han får äpplen bland annat av gäster och plommon från den egna trädgården. Vi går ner i källaren och inspekterar ett imponerande lager av äpplemust på Transparent Blanche, Gravensteiner och andra sorter. Till en osträtt på restaurangen serverar han plommonkompott.

– Den kommer från mitt eget träd i Kålltorp och de plommonen har jag själv tagit på cykeln till jobbet. Det är en skön känsla i själen att man tar hand om det. Och gör justa grejer.

FAKTA: Håkan Thörnström

Kock och ägare till Thörnströms kök samt Privata rum.

Belönad med en stjärna i Guide Michelin 2011

Född: 1967

Bor: Kålltorp

Familj: Består av Anne och tre döttrar – Clara (14 år), Elin (8 år) och Ida (5 år) samt katten Masi.

Musikval: Leila K

Favoritrestaurang: Arzak i San Sebastián

Oväntad kunskap: Talar tyska

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.