Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

GP får ny kulturchef

Gabriel Byström blir ny chef för Göteborgs-Postens Kultur- och Gränslöstredaktioner som slås ihop. Han är 36 år, har jobbat på GP sedan 1994 och de senaste fyra åren varit chef för Två dagar.
Hur vill du sammanfatta dig själv?
- Nyfiken, intresserad, ibland lite otålig och otroligt intresserad av journalistik i bred mening. Ända sedan jag var nio-tio år har jag läst tidningar på ett entusiastiskt och utforskande sätt. Jag har läst kultursidor och ledarsidor så länge jag kunnat läsa.

Vad väckte ditt intresse så tidigt?
- Det har alltid funnits en annorlunda stilistik på kultursidorna, ett annorlunda tilltal och större personligheter. Som tioåring i Torshälla gick jag upp för att läsa de stora skribenterna på den tiden. Jag har nogsamt följt exempelvis Expressens kultursida med PO Enquist, Anders Ehnmark och Bo Strömstedt och även skribenterna på Eskilstuna-Kuriren.

Vilken roll roll kommer du att ha utåt?
- Jag tror det är viktigt att en kulturchef syns, är aktiv i den offentliga debatten och tar ställning i stora, viktiga frågor. Så jag kommer att bli en skrivande kulturchef. Mycket av jobbet är också att få skribenter att växa och hitta nya skribenter.

Att Kulturen och Gränslöst slås ihop till en avdelning har debatterats, bland annat för att chefen som ska svara mot både chefredaktören för nyhetsmaterialet och för chefredaktören för opinionsmaterialet. Hur påverkar detta ditt framtida arbete?
- Debatten tror jag inte påverkar mitt framtida arbete. Jag är inte i lika hög grad som ledningen för Göteborgs-Posten övertygad om att det är en fantastisk lösning. Samtidigt tror jag att problemet är större i teorin än i praktiken. Jag vet hur stor grad av autonomi man har som avdelningschef. Men märker jag att det är ohållbart kommer jag att verka för en förändring.

Hur kommer läsarna att märka att du blir chef för Kulturen?
- Jag hoppas att läsaren märker detta genom att sidan får ett lite annorlunda anslag och blir lite snabbare. Nyhetsjournalistiken på Gränslöst tror jag kan vässas en del. Jag hoppas att debatt- och opinionsjournalistiken blir ännu mer angelägen och ännu mer granskar viktiga samhällsfrågor.

Gabriel Byström börjar sitt nya jobb den 1 februari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.