Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP AVSLÖJAR: SVT-cheferna tvingas lämna sina tjänster

Efter konflikten på SVT plockas Göteborgschefen Ylva M Andersson och Samhällsredaktionens programchef Mette Friberg bort från sina tjänster. Facket är underrättat och under förmiddagen informerades personalen.

GP kunde på torsdagskvällen avslöja att chefen för digital utveckling och allmän-tv på SVT Maria Groop var i full färd att ta sig hem från Nairobi, Kenya till Sverige för att lösa konflikten på SVT Göteborgs samhällsredaktion.

Konflikten grundar sig i att Ylva M Andersson beslutat att Mette Friberg tillfälligt skulle fråntas ansvaret som programchef för Uppdrag granskning, men enligt Friberg ska det röra sig om mer än så.

– Konflikten är mycket större än det som framgår, säger hon.

Flera av SVT:s största profiler, däribland Janne Josefsson och Belinda Olsson, undertecknade tidigare i veckan ett hemligt brev adresserat till Maria Groop och vd:n Hanna Stjärne vilket GP också kunde avslöja. I brevet uttrycker sig de 28 SVT-profilerna att man har tappat förtroendet för Ylva M Andersson.

– Jag vill inte kommentera det där. Jag har tagit del av en del som skrivits, det är klart att jag är berörd av situationen, säger hon om brevet.

Är det en hållbar arbetssituation när medarbetare vänder sig mot sin chef?

– Jag ska göra allt för att bidra till arbetssituationen. Det här ett stort hus med flera hundra medarbetare och känner totalt ett stort stöd för det jag åstadkommit på SVT.

Vid tolvtiden på fredagsförmiddagen kunde Kenny Adersjö, projektledare på samhällsavdelningen, berätta att man alldeles strax skulle hålla nytt krismöte på SVT-huset.

GP.se kunde i samma skede avslöja att mötet skulle handla om att både Mette Friberg och Ylva M Andersson temporärt tvingats lämna sina tjänster.

Vid mötet meddelade man att från den 15 februari kommer Robert Olsson bli ansvarig för hela allmän-tv i Göteborg samt personal- och verksamhetsansvarig för samhällsredaktionen fram tills sommaren.

– Vi har hamnat i ett svårt läge på SVT Göteborg. Jag är otroligt bedrövad och ledsen. För att skapa en arbetsro så är detta den bästa lösningen, säger Ylva M Andersson.

Janne Josefsson tycker att det är tråkigt att Mette Friberg tillfälligt tvingas lämna sin tjänst.

– Jag vet inte vad jag ska tycka längre. Jag hoppas att hon kommer tillbaka så fort som möjligt, säger han.

Ledningen har föreslagit att Ylva M Andersson och Mette Friberg tillsätts nya arbetsuppgifter. Men Friberg själv känner inte till det.

– Det är inget som jag känner till. Det enda de har sagt till mig är att man sätter in Robert Olsson under våren medan förhandlingen pågår. Men till medarbetarna har de sagt fram till augusti.

Samtidigt påpekar hon att konflikten inte behöver dras ut mer om man kommer fram till en lösning.

– Vi sitter i möten och försöker lösa situationen, sedan kommer detta mitt under förhandlingarna. Man hade kunnat lösa det snabbare, det känns lite drastiskt att man har satt in en temporär lösning.

Friberg riktar viss kritik mot ledningens hantering av situationen.

– Det är först när det kommer ut i media som de agerar. Jag tycker att det är nonchalant att inte agera snabbare.

Vart har de gjort fel?

– Jag sitter i förhandlingar just nu och har inte lust att kommentera det.

GP har sökt Maria Groop och Hanna Stjärne för kommentar.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.