Tekniken med artificiell intelligens (AI) är inte ny. I flera år har svenska sportredaktioner matat textrobotar med målgörare och matchresultat och fått tillbaka enkla sportnotiser att publicera.
Nu har Dan Andersson och Annelie Horáková i den Göteborgsbaserade scenkonstgruppen Revet tagit sportens upplägg vidare och testat gränserna för vad textrobotar och artificiell intelligens kan skapa på kulturens område, vilket är en hel del visar det sig.
De båda regissörerna matade in ett par öppnande meningar i webbsajten Talk to transformers AI-styrda textfält – och ut kom en färdig pjäs! Döpt till "Nattygsbordet" tar den svåra grepp, lyfter mänsklighetens stora frågor och är närmare 90 minuter lång. Eventuellt med paus. Men är det verkligen så enkelt att skriva en teaterpjäs?
Helt datagenererad dialog
– (skratt) Ja, i princip. Det är nästan så att man blir lite rädd, säger Dan Andersson och utvecklar hur han och kollegan Annelie Horáková gick till väga för att om inte skapa så i alla fall bearbeta datorns egna pjäs. För "Nattygsbordet" är en helt AI-skriven pjäs, den saken är klar.
LÄS MER:Nu leder Lindholmen AI-utvecklingen i Sverige
Det enda i föreställningen som inte kommer från datorn själv är de meningar som Dan Andersson inledde med att mata in, hämtade från en diskussion mellan två chattrobotar på internet.
– "Kan du berätta ditt namn?" "Men jag har redan sagt mitt namn." De fraserna var allt jag klistrade in. Sedan har datorn byggt på med dialog, karaktärer, scener, handling ... allt, allt, allt.
Varje gång de fick en ny textsnutt från datorn kopierade de sista meningen och klippte in i textfältet på nytt, varpå proceduren upprepades om och om och om igen. Till sist fanns det så mycket material att de var tvungna att sluta mata datorn och istället börja översätta de långa textsjoken från engelska till svenska.
– Därefter korrade vi texten och gjorde vissa bearbetningar för att skapa en dramaturgi som passar en teaterpublik. Precis som vi hade gjort om en mänsklig manusförfattare hade skrivit texten, understryker Annelie Horáková.
Allvarlig och lättsam pjäs
Vad är det då för berättelse som datorn har velat berätta när hen fått helt fria händer? Tja, säg så här, enligt Annelie Horáková och Dan Andersson är det en både allvarlig och lättsam historia som lyfter frågor om artificiell intelligens, medvetande, kollektivism, teater och teknik.
LÄS MER:Nu leder Lindholmen AI-utvecklingen i Sverige
Datorn funderar på vart människan är på väg och hur vi ska stå emot vår egen och jordens undergång. Föreställningen berör också de brännande frågorna om varför människor är så besatta av pengar, sex och glasögon.
– Den har tillgång till åtta miljoner hemsidor i sin minnesbank och vet allt om mänskligheten men förstår inget av själva kontexten, säger Dan Andersson.
Det låter ödesmättat. Är det kanske dags att bli lite orolig för tekniken?
– Ja, så är det nog. Vi har tittat på väldigt många dokumentärer om AI och det finns en del obehagliga tendenser därute. Många säger att vi kan utveckla tekniken mycket mer än idag, men ingen frågar sig om vi verkligen borde göra det, säger Annelie Horáková.
LÄS MER:Världskända AI-forskaren: ”Då blir roboten smartare än du”
Nu har en dator skrivit hela er pjäs. Vad blir nästa steg?
– Bra fråga. Jag såg det här projektet som en plojgrej, något som inte skulle fungera, men det visade sig fungera väldigt bra ... nästan lite för bra, säger Dan Andersson.
Med vilken känsla vill du att publiken ska lämna föreställningen?
– Helst med en känsla av chock.
Nattygsbordet
Av: Open AI, en icke vinstdrivande forskningsgrupp, har utvecklat programvaran som skapat textflödet. Sajten Talk to transformers är byggd av forskaren Adam D. King.
Med: Lovisa Perman, Osborne Petersson, Gabriel Brattgård och Annelie Horáková.
Var: Göteborgs dramatiska teater.
När: 23-25 mars.
Regi och bearbetning: Dan Andersson & Annelie Horáková.
Övrigt: Föreställningen kommer eventuellt att spelas på fler platser i landet.