Marscherande soldater och ”bottenlös lera”
Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning rapporterade dagen därpå att projektet, som genomförts av Göta ingenjörkår, hade varit besvärligt i ”den bottenlösa leran.” Ett hundratal artillerister hade byggt förstärkande terrasser kring brofästena. GHT skrev: ”Bron provbelastades i går eftermiddag med tillfredsställande resultat.” Provet genomfördes med bilar och marscherande soldater. Och fotografen var alltså på plats.
Ministerns laxfiskeställe
En känslig bro
Resultatet av en tidningskampanj
Mannen på svängbron
När bygget kom igång på 1930-talet bedrevs det som AK-arbete – en politiskt omstridd stödåtgärd, i detta fall för arbetslösa stenhuggare.
På vägen till själva invigningen blev kronprinsparet försenat i Dingle, delvis på grund av att den notoriskt hembygdsintresserade kronprinsen råkat få syn på en skojig bygdegård.
En sentida betraktare kan inte frigöra sig från tanken att de sammantagna omständigheterna borde bana väg för en viss sälta i invigningsrapporteringen: ett kraftigt försenat infrastrukturprojekt, finansierat med kontroversiella metoder och en prins som fastnat i Dingle.
Men i Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidnings reportage den 8 juli 1935 var stämningen hög:
”Precisionen, de säkra beräkningarne och den goda organisationen ha varit kanalföretagets kännemärke från begynnelsen. Det säger sig självt att det inte gärna kunde börja glappa i sista momangen.
Det bör kanske tilläggas att till de utmärkande kännetecknen jämväl och icke minst är att räkna den anda av god vilja, arbetsglädje och gott kamratskap, som varit rådande på arbetsplatsen.”
Bildprojektet ”Västkusten förr” – ett samarbete mellan Stampen Media och västsvenska museer – fortsätter. I dag står fyra västsvenska broar i centrum.
GP Göteborgiana
Nu kan du få alla våra texter och reportage om det gamla Göteborg som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Göteborgiana. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
”Västkusten förr” – ett samarbete mellan museer och medier
”Västkusten förr” är ett stort samarbetsprojekt som berättar Västkustens historia och historier – från Strömstad till Laholm – med hjälp av fotografier från musei- och pressarkiven. Tyngdpunkten ligger på fotografiskt material från perioden 1870-1970.
I ”Västkusten förr” ingår Stampen Media, Bohusläns museum, Göteborgs stadsmuseum, Hallands länsmuseer, Bokförlaget Max Ström och engagerade privatpersoner.
Resultaten från ”Västkusten förr” presenteras fortlöpande i Stampen Medias tidningar. För projektets senare skede planeras bland annat bokutgivning och museiutställningar.