Ingobilden som ingen fick se – och nio andra osedda bitar göteborgsk idrottshistoria

Med 15 000 föremål har Göteborgs idrottsmuseum skaffat en unik position.

ANNONS
|

Ni vet hur det är; några kråmar sig i vackra fjädrar och blanka kostymer. Andra gömmer sig bakom ett modest yttre, men har så mycket mer att erbjuda innanför det oansenliga skalet.

Göteborgs idrottsmuseum äger kanske inte stadens flashigaste adress på Kvibergs övre kaserngård, men den som besitter det minsta intresse för svenska folkrörelser i allmänhet - och idrottshistoria i synnerhet - har svårt att slita sig från de tre välfyllda våningarna med 15000 artefakter och dubbelt så många fotografier.

Museets intendent Hans Elbel regerar helt enkelt lite i skymundan över att av norra Europas allra spänstigaste idrottsmuseer som sedan några år också ingår i det internationella nätverket av olympiska museer.

ANNONS

De självklara attraktionerna finns där förstås:

# Tungvktsboxaren Ingemar Johanssons världsmästarbälte från 1959.

# Harald Andersson-Arbins SM-guld på 100 meter från 1896.

# Spjutkastaren Eric Lemmings OS-guld från tidigt 1900-tal.

# Florettfäkterskan Kerstin Palms många medaljer.

# Gångaren Lars Hindmars olympiasamlingar.

# Anders Bernmars och Glenn Schillers UEFA-cupguld med IFK Göteborg.

…ja sådär kan man hålla på ett bra tag, men bland all grannlåt har besökaren också många goda skäl att stanna upp vid objekt som pekar på bredd, djup och idrottens roll i samhället. Så häng med in på ett museum som vinner i längden. För den som bryr sig om insidan.

Fotnot: Lördagen den 6 november arrangeras på Idrottsmuseet den årliga samlarmässan. I år gästas mässan bland annat av ishockeyprofilerna Leif ”Honken” Holmqvist Och Ulf Sterner som signerar sina nya böcker.

Hans Elbel med Ingmar Johanssons mästarbälte på Idrottssmueet i Kviberg.
Hans Elbel med Ingmar Johanssons mästarbälte på Idrottssmueet i Kviberg. Bild: Stefan Berg
ANNONS