Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GoT-författaren: Därför dödar jag din favoritkaraktär

Författaren till Game of Thrones-böckerna berättar varför ingen rollfigur går säker.

Den som följer Game of thrones har lärt sig den hårda vägen att George RR Martin inte tvekar att ta livet av sina rollfigurer – hur viktiga, vackra eller gulliga de än är.  

Det är, påpekar Martin, en medveten kontrast till traditionella berättelserna om en grupp hjältar ger sig ut på äventyr och återvänder helskinnade. Om någon dör så är det bifigurerna.

– Det är ett sånt fusk, säger han i majnumret av fantasy-tidningen Galaxy's Edge. Så går det inte till på riktigt. De ger sig in i en strid och deras bäste vän dör eller skadas. De förlorar ett ben eller döden tar dem helt oväntat.

En författare som vill vara ärlig måste bli bekväm med att skriva om döden, säger författaren. I synnerhet den som skriver om krig eller konflikter. 

– Du får inte leva för evigt bara för att du är en söt unge, eller hjältens bäste vän eller hjälten själv. Ibland så dör hjälten, i alla fall i mina böcker. Jag älskar alla mina rollfigurer så det är svårt att döda dem, men jag vet att det måste ske. Jag försöker tänka att det inte är jag som dödar dem, utan någon av figurerna i boken, säger han i tidningen.